Катя Котлярова (на знімку) — одна з кращих вінницьких майстринь заплітання дредів у волосся. Вона щоразу попереджає своїх клієнтів, щоб вони добре подумали, перш ніж кардинально змінити свою зовнішність. Бо доведеться постійно вислуховувати розмови про мораль. Зауваження на кшталт: «Хто ж тебе з такою головою заміж візьме?», — яке майстриня нерідко чула на свою адресу, називає дуже толерантним. Між тим, нотації від сторонніх доводиться слухати щодня. А найчастіше сідають на вуха у поїздах.
— Якщо на вулиці можна й не почути зауваження про зачіску з дредами, то у поїзді — хоч з вагона виходь, — розповідає Катя Котлярова . — Навіть якщо їхати доводиться декілька годин, все одно знайдеться попутник, який скористається нагодою висловити свою думку щодо молодіжної моди або сучасних уподобань підлітків.
Зачісками Катя зацікавилася вимушено. Було це під час навчання в університеті, два роки тому вона закінчила Київський національний авіаційний університет за спеціальністю технолог-дизайнер. Грошей на гарну зачіску ніколи не вистачало. От і почала експериментувати. З часом захоплення стало роботою, якою дівчина задоволена.
Популярні нині дреди дехто ще називає іншим словом — канати. Якщо уважно придивитися, чимось вони таки схожі: і те, й інше — плетене і довге. 
— Є дреди зі штучного матеріалу, який називають канєкалон, — ділиться секретами майстерності Катерина, — а є з натуральної шерсті. Мої дреди — безпечні. Вони не псують волосся. Навіть безпечніші, ніж туго заплетені вузенькі косички. Їх називають афрокосичками. За аналогією з тими, які плетуть собі африканки. Тільки не забувайте, що в африканців волосся жорстке, його можна заплітати як-небудь, а у нас, слов’ян, воно м’яке. Тому не вірте тим, хто переконує, що від такої зачіски жодної шкоди не буде. Це неправда. Все одно структура волосся змінюється, і тому воно псується. Натомість безпечні дреди нічим не зашкодять.
Майстер Котлярова використовує для вплітання у волосся дреди із шерсті. Відбирає смужки потрібної довжини і ширини, обробляє їх мильним розчином, а коли висихають — вплітає у волосся. Здавалося б, усе просто. Насправді процедура потребує багато часу.
— Робота складна і тривала, — переконує дівчина. — Наприклад, на виготовлення заготовки слід витратити не менше трьох годин. Це якщо дреди одного кольору. А якщо хтось хоче різнокольорові, тоді заготовка робиться протягом дня. На процес вплітання у волосся витрачаю ще години чотири.
— Буває, у когось коротка стрижка і поки волосся відросте, клієнт хоче заплести дреди, — продовжує Катя. — Я беруся за зачіску, навіть якщо довжина волосся — 5—7 сантиметрів. Це, звісно, трохи складніше, ніж працювати з довгим волоссям, але вже маю досвід.
Як не дивно, але чи не найчастіше до майстра звертаються мами, у яких на руках — немовлята. Тому що у них просто не вистачає часу щодня доглядати за волоссям. А з дредами зручно: на ніч зав’язала у хвіст, а вранці розв’язала — і зачіска готова. Серед постійних клієнтів — дівчата і жінки 20—35 років. Заняття і професії у них різні.
— Звертаються і медики, і науковці, і музиканти, багато приходить студентів, — каже майстриня. — Чимало охочих спробувати зробити незвичну зачіску стримує психологічний фактор. Бо це один зі способів виділитися з-поміж інших. Бодай зачіскою...
Вінниця.
Фото надане Катериною Котляровою.