Юлія Гришина, Сергій Бабак.

На цьому акцентували народні депутати та представники Міністерства освіти під час обговорення на засіданні профільного комітету проекту закону України про внесення змін до Закону України «Про вищу освіту» щодо розширення прав органів студентського самоврядування та забезпечення прав здобувачів вищої освіти (№ 10279). Документ подано народним депутатом Юлією Гришиною та групою інших парламентаріїв.

«Основна наша мета — активізувати студентський рух, — наголосила Юлія Гришина. — Чинний Закон «Про вищу освіту» містить достатньо норм, які регулюють роботу органів студентського самоврядування, але досвід показує, що вони неефективно діють на практиці. Тому ці норми були доопрацьовані». З огляду на низку зауважень до документа з боку народних депутатів та Головного науково-експертного управління, підкомітет з питань вищої освіти рекомендував Комітету з питань освіти, науки та інновацій підтримати законопроект та рекомендувати парламенту ухвалити його за основу з подальшим доопрацюванням під час підготовки до другого читання.

Зокрема, планують переглянути положення про погодження зі студентами кандидатів на керівні посади в університетах та збільшення відрахувань на студентське самоврядування зі спеціального фонду закладу вищої освіти з чинних 0,5 до 0,6 відсотка. «Цю норму будемо обговорювати, ще раз збиратися з Мінфіном і приймати рішення з колегами щодо цього відсотка», — зауважила Юлія Гришина. Крім того, автори не наполягатимуть на зміні чинної норми про незалежність університетів від будь-яких політичних партій і громадських організацій. У законопроекті № 10279 вона сформульована так: діяльність закладу вищої освіти провадиться на принципах «незалежності від політичних партій, громадських організацій (крім тих, які діють у закладі вищої освіти відповідно до законодавства)...». За словами Юлії Гришиної, автори виходили з того, що «органи студентського самоврядування можуть бути зареєстровані у формі громадської організації».

Проти таких новацій виступає МОН, про що нагадав під час засідання комітету заступник міністра Михайло Винницький.

Низку зауважень до законопроекту висловив і один із його співавторів Роман Грищук. «За погодженням зі студентським самоврядуванням треба затверджували голову студмістечка, можливо, проректора по роботі зі студентами. Але ж не всіх деканів і заступників! — вважає він. — Це дійсно зупинить роботу університету. Давайте подумаємо, чи зможемо ми це виправити до другого читання».

Голова комітету Сергій Бабак наголосив, що фінансове обґрунтування законопроекту не витримує критики. Крім того, посилюючи права студентів (наприклад, збільшуючи з 10 до 15 відсотків представництво студентів у вченій раді), не можна обмежувати права педагогічних та інших працівників університетів. «У нас на другому читанні знаходиться законопроект 9600, який переведе досить суттєву частину працівників з науково-педагогічних в педагогічні... Це треба враховувати», — нагадав він. На його пропозицію члени комітету не ухвалювали рішення щодо законопроекту, його розгляд відтермінували для проведення додаткових консультацій.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.