Зберігаються пільги для чорнобильців, політв’язнів, за проїзд...
Пленарне засідання 28—29 грудня
«За» проголосували 233 народні депутати, 27 — «проти», 9 — «утримались» і 60 обранців не голосували. Результативному голосуванню передував дуже непростий процес перемовин і консультацій представників парламентської коаліції та урядовців, який тривав протягом дня неділі та вночі. Годинні перерви та очікування виснажували і журналістів, і апарат парламенту, і самих народних обранців. Однак парламентарії вирішили працювати до завершення розгляду питань порядку денного.
 
 Уже під ранок, представляючи проект Державного бюджету в парламенті, Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк наголосив: «Цей бюджет не досконалий. Саме тому в законопроекті передбачається норма щодо обов’язкового перегляду Держбюджету на 2015 рік не пізніше 15 лютого наступного року. Ми його коригуватимемо залежно від результатів перемовин із міжнародними фінансовими організаціями. Також низку статей змінюватимемо в залежності від того, як скоригуємо дохідну і видаткову частини, і як домовимося з міжнародними кредиторами».
За словами прем’єра, на національну безпеку і оборону в основному фінансовому документі країни передбачено 80 мільярдів гривень. Також закладено 1,8 мільярда гривень на виплату всім мобілізованим, 2,9 мільярда гривень — на інші органи безпеки і оборони. Ще 6 мільярдів гривень спрямують державній компанії «Укроборонпром» для придбання нової військової техніки та її ремонту.
А. Яценюк повідомив також, що під час обговорення законопроекту парламентська коаліція порушувала питання щодо доходів Державного бюджету від продажу ліцензій на 3G. «Уряд оголосив відповідний конкурс і закладає в кошторисі 6 млрд. грн. доходів від продажу цього радіочастотного ресурсу. Якщо зможемо отримати більші кошти, то вони надходитимуть у статтю «доходи від приватизації», загальний обсяг якої 17 мільярдів гривень», — розповів він. Також, за його словами, було прийнято рішення про розподіл дивідендів компанії «Укрнафта». Тому до доходів Державного бюджету внесли загальну суму в розмірі 1,78 мільярда гривень.
За пропозицією коаліції, 3 мільярди гривень із 4,5, виділених на капітальні видатки, йде на Фонд регіонального розвитку. Зокрема, буде зроблений акцент на інфраструктурні проекти на селі. Арсеній Яценюк наголосив, що на початку січня Кабінет Міністрів розпочне роботу з міжнародними кредиторами щодо внесення змін до закону «Про Державний бюджет», які необхідно буде внести до 15 лютого.
Під час внесення цих змін, додав прем’єр, Кабінет Міністрів врахує субвенцію Києву в розмірі 1,9 млрд. грн. на виконання зобов’язань за здійсненими запозиченнями.
Крім того, прийнято рішення передбачити 500 мільйонів гривень на добудову лікарні «Охматдит». А під час внесення змін до Держбюджету уряд врахує пропозицію коаліції та збільшить фінансування на лікування онкохворих дітей і процедури гемодіалізу. Додатково будуть враховані пропозиції щодо придбання цифрових мамографів та ультразвукових діагностичних приладів вітчизняного виробництва. Парламент підтримав проект Держбюджету 233 голосами. І хоча за документ проголосували не всі представники парламентської більшості, яка, як відомо, налічує понад 300 голосів, говорити про можливий розкол у коаліції зарано. Принаймні так стверджували голови фракцій, які входять до її складу.
Народні депутати, проголосувавши за пропозицію Голови Верховної Ради Володимира Гройсмана, продовжити засідання до розгляду порядку денного, ухвалили також низку бюджетоутворюючих законопроектів.
Зокрема, внесли зміни до Податкового кодексу, які зменшують ставки податків і вводять мораторій на проведення перевірок протягом двох років для малого і середнього бізнесу. Для великого бізнесу високі ставки залишаються. Йдеться про ренту на видобування нафти, газу та інших корисних копалин.
Крім того, проект передбачає податок на нерухоме майно: для квартир з площею понад 60 кв. м, для будинків — понад 120 кв. м. Промислові та виробничо-господарські приміщення, МАФи і ринки не оподатковуватимуться.
Вже після голосування голова фракції «Опозиційний блок» Юрій Бойко заявив, що вони оскаржать у Конституційному Суді зміни до Податкового та Бюджетного кодексів.
«Сьогодні з голосу, з порушенням усіх регламентних норм, було прийнято декілька важливих законів із точки зору правлячої коаліції, а на думку Опозиційного блоку — це шкідливі закони, котрі суттєво погіршують життя людей», — наголосив він. Обурило обранця й те, що, за його словами, під час обговорення законопроектів опозиції не надали слово.
Також були ухвалені зміни до Митного кодексу та законопроект «Про заходи щодо стабілізації платіжного балансу України відповідно до статті ХІІ Генеральної угоди про тарифи й торгівлю 1994 року». Зокрема, з 1 січня наступного року вводиться додатковий збір 5% і 10% для імпортних товарів.
А ще народні обранці ухвалили зміни до Бюджетного кодексу, якими запроваджується нова модель фінансового забезпечення місцевих бюджетів та міжбюджетних відносин, ухвалили закон щодо продовження на наступний рік виплат державної допомоги постраждалим учасникам масових акцій громадського протесту та членам їх сімей.
Підтримку депутатів дістав також законопроект «Про заходи, спрямовані на сприяння капіталізації та реструктуризації банків». За словами Арсенія Яценюка, на наступний рік уряд передбачає 36 млрд. грн. на капіталізацію банків і 20 млрд. грн. — як додаткові кошти, котрі будуть спрямовані в Фонд гарантування вкладів. «Особи, які підпадають під гарантовані вклади до 200 тис. грн., матимуть можливість отримати свої кошти у разі, якщо банк потрапляє у скрутне фінансове становище», — зазначив він. Прем’єр переконаний: це допоможе відновити довіру до банківської системи.
Після тривалих консультацій сесія прийняла законопроект, який урізає державні соціальні виплати різним категоріям громадян, у тому числі депутатам і суддям. За відповідний законодавчий акт проголосували 256 народних депутатів. Згідно із ним:
— зарплата у бюджетній сфері не має перевищувати сім мінімальних зарплат, окрім Антикорупційного бюро та Антикорупційної асамблеї;
— зберігаються доплати для науковців та всі норми закону про освіту;
— скорочується чисельність працівників Генпрокуратури і вихідна допомога для прокурорів;
— на 20 тисяч скорочується кількість працівників МВС, а фінансування міністерства залишать незмінним;
— зберігаються пільги для політв’язнів;
— до першого червня пільговий проїзд зберігається без змін;
— пільги чорнобильцям збережуть повністю для першої і другої категорій, окрім санаторного лікування;
— передбачається проведення реорганізації та ліквідації комунальних навчальних закладів за рішенням місцевих органів влади;
— державні школи, садочки та позашкільні навчальні заклади (ДЮСШ, художні і музичні школи тощо) закриватимуться за рішенням засновників;
— сироти, інваліди, малозабезпечені та діти, позбавлені піклування, харчуватимуться за рахунок Держбюджету, годування решти можуть перекласти на місцеву владу;
— урізаються кошти на утримання суддів та депутатів, скорочуються розміри виплат при виході на пенсію.
У законі також передбачена низка змін до законів, що стосуються спортивних шкіл, дітей шахтарів, чорнобильців, бібліотекарів, держслужбовців, суддів, правоохоронців, народних депутатів та інших.
За скороченою процедурою ще зранку депутати внесли зміни в закон про прокуратуру, якими дозволяється Генпрокурору призначати на посади заступників, помічників прокурорів усіх рівнів та начальників управлінь. Це можуть бути молоді особи без відповідного стажу в органах прокуратури на судових посадах, але з досвідом роботи в галузі права.
Крім того, парламент ухвалив зміни до Закону України «Про безпечність та якість харчових продуктів». Ним дозволяється продавати на ринку продукцію домашнього виробництва за умови, що вона отримала висновок інспектора та акредитованої лабораторії про придатність до споживання.
Ухвалив парламент і зміни до Закону «Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті». Ними встановлено заборону на стягнення нерухомого житлового майна в безспірному порядку на підставі виконавчого напису нотаріусу, а також на примусове виселення мешканців житлового майна у будь-якому порядку.
Строк дії мораторію на відчуження гуртожитків, які відповідно до закону «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків» мають бути передані у власність територіальних громад, продовжено до жовтня 2019 року.
На початку ранкового засідання парламентарії привітали з днем народження народних депутатів Альону Шкрум і Нестора Шуфрича.
Наступне пленарне засідання відбудеться 13 січня.
Олена ГОРБУНОВА, Сергій ОЛЕКСАНДРІВ.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.
 
Вадим Івченко.

Марія Матіос, Сергій Каплін.

Сергій Мельничук, Ігор Лапін.

Павло Кишкар.

Наталія Яресько, Арсеній Яценюк (на передньому плані).