Саме так живуть нині на території анексованого півострова кримчани. Світло тут в окремих районах відключають на 16—18 годин на добу. У Сімферополі електрики немає по 6 і більше годин. Із припиненням подачі електроенергії припиняється й подача води. Люди змушені запасатися нею, набираючи у ванни й пластикові пляшки.

З п’ятниці, 26 грудня, коли з материкової частини України введено заборону на залізничне й автобусне сполучення, Крим реально перетворився на острів у бурхливому океані політичних пристрастей.

Залізничний вокзал у Сімферополі в ці дні має абсолютно порожній вигляд (на знімку). Ходять тільки приміські електрички. На привокзальній площі через відсутність покупців спорожніли кафе й магазини.

Пожвавлення спостерігається лише серед місцевих таксистів, які можуть допомогти виїїхати з півострова. Підходжу до одного з них, запитую, скільки коштує проїхати до Чонгара (пункт пропуску на кордоні з Херсонською областю).

— Там то пропускають, то ні, усіх переважно завертають у напрямку Армянська, де є ще один пункт пропуску, — відповідає мені таксист Віктор.

Щоб добратися до Армянська, а це приблизно 140 кілометрів, пасажирові доведеться викласти 1 тисячу рублів (300 гривень), а якщо повністю орендувати транспорт — то 4 тисячі рублів.

Таксист довозить пасажира тільки до пункту пропуску, а далі треба заплатити ще 70 гривень, щоб добратися до найближчої станції, приміром, до Каланчака.

Ускладнилося для кримчан і оформлення паспортів громадян України, яке здійснюється тільки в одному пункті, а саме — в Новотроїцькому Херсонської області. Донедавна туди з Сімферополя ходив транспорт, тепер прямого сполучення із селищем немає.

Громадян, які досягли 16 років або яким необхідно вклеювати фото в український паспорт, на території Криму дуже багато. Як бути їм у цій ситуації? Адже Держприкордонслужба України забороняє перетин адміністративного кордону особам, у яких документи не в порядку. Загалом питань більше, ніж відповідей.

Поки ж на цих тимчасових труднощах заробляють, і непогано, приватники і з боку Криму, і з боку материкової частини України. При цьому всі гроші, природно, проходять повз бюджет.

Фото автора.