У Німеччині знайдено фотографії, зроблені німецькими солдатами у роки війни в селі Ситне Радивилівського району. Фото, переслані через Інтернет пошуковцями, стали для місцевого музею, за словами сільського голови Андрія Гуменюка, важливими документами з воєнної історії Ситного.

У роки війни через Ситне проходило дві лінії фронту. Про першу, ту, що проходила в 1941 році, я в Центральному воєнному архіві колишнього Союзу у місті Подольську відкопав мізерну кількість матеріалу, проте знайшов там у десятки разів більше інформації про другу фронтову лінію — в 1944 році, коли було визволення цієї території від фашистів. Це, мабуть, тому, що ті, хто наступали, мали більше змоги фіксувати розвиток бойових дій.  1941 року на території довкола Ситного домінували німецькі частини, а радянські, під командуванням бригадного комісара Миколи Попеля, зазнали значних втрат, особливо в бронетехніці.

Саме ці понівечені танки та бронемашини застигли на вулицях Ситного, і саме їх поквапилися сфотографувати німці, зайнявши село. А ще в об’єктив потрапили сільські будівлі, прилегла територія і церква. Її спіткала гірка доля. Коли фашисти знову заходили у поселення, з купола ситнинець Пилип Одібовський стрельнув у німецьку колону, а потім втік до лісу. Вичисливши, звідкіля стріляли, загарбники вирішили помститися храмові, залишивши його без куполів. Без них святиня стояла аж до 1955 року.

Тим часом на німецьких фотографіях червня 1941 року церква стоїть цілою та неушкодженою. А ще однією цікавою світлиною того давнього фотодоробку виявилася карта бойових дій. Вона, вочевидь, потрапила до німецького штабу, де її перефотографували. Власне, ця мапа засвідчує, що Ситне перебувало в епіцентрі бойових дій — жорстоких і кровопролитних. Зрештою, так було насправді, бо битва за Дубно стала найбільшою танковою битвою початку війни і в ній з обох сторін взяло участь близько 3200 одиниць бронетехніки.

На жаль, досі невідомою залишається історія цих фотографій (як вони збереглися під час війни та дійшли до сьогодення), але вони, звичайно, додадуть роботи краєзнавцям, історикам і стануть ще однією сторінкою літопису рідного краю.

Євген ЦИМБАЛЮК, краєзнавець.

Рівненська область.

На знімку: зафіксовані невідомим німецьким фотографом ситненські терени у червні 1941 року.