Рибалка Олександр Федорович, якого Росія відпустила на батьківщину, скаржиться на здоров’я, відсутність грошей і справедливості.

У Безіменному Новоазовського району в середу зустрічали Олександра Федоровича — односельця, який 17 липня цього року постраждав під час зіткнення російського прикордонного катера з українським моторним судном. Інцидент стався неподалік російського берега. Внаслідок аварії четверо українців загинули, врятувався лише Федорович, хоча й отримав травми. Російські правоохоронці взяли потерпілого під варту в лікарні, а згодом обрали йому запобіжний захід у вигляді підписки про невиїзд.

Прийшов на море скупатися після городу

— Того дня я на березі зустрів Юру Бойка. Він запропонував мені: «Саню, не хочеш піти з нами покататися, разом вентилі перевіримо?» Я відповів, що втомився, з городу йду, вдома води немає — прийшов на море скупатися. А він: «Та ми недовго. Разом підемо додому». Сіли в катер, там ще було двоє хлопців із сусіднього села Самсонівки і Дімка Дараган. І так в один бік, у другий — захопилися і зайшли надто далеко. Ніхто на риболовлю не збирався, — розповідає про події того фатального липневого дня 49-річний Олександр.

Потерпілий каже, що самого зіткнення з прикордонним судном не бачив — стояв спиною, а крики заглушав шум мотора. Але бачив відео, де видно, як росіяни переслідували український човен: «Так, це були ми. Саме те, що по телевізору показували. Коли вже зі справою знайомився, побачив, що ганялися вони за нами 10—15 хвилин. Єдине, що пам’ятаю, — хтось вигукнув: «Пацани, тримайтеся!» І я помітив цей катер...»

Травмованого рибалку лікували в Єйську в лікарняній палаті із ґратами та охороною. Відпускати підозрюваного — а Федорович проходить за статтею за незаконний вилов біологічних ресурсів моря — російські правоохоронці не поспішали, погрожуючи залишити під вартою на підставі відсутності в українця постійного місця проживання в сусідній державі. Довелося зняти квартиру в будинку без зручностей, щоб довести суду наявність житла. І лише тоді Олександра відпустили під підписку про невиїзд.

— Не було грошей. Абсолютно. Вважай, весь час на самій «Мівіні» просидів. Жодної допомоги ні від кого не було. Жінка трохи привозила, і консульство раз на місяць давало 100 доларів. Вистачало лише на квартиру, а харчуватися...

Співрозмовник і справді вигляд має виснажений і хворий. Одразу по приїзді додому йому зробили знеболювальний укол. «Увесь лівий бік болить, де були забиття і переломи — починаючи від голови і до лівої ноги», — скаржиться Федорович. Тепер планує пройти курс лікування.

Там — підозрюваний, а тут — свідок

Але не лише медики чекають на рибалку. Транспортна міліція хоче допитати єдиного свідка у справі про зіткнення суден. «Нарешті у робітників лінійного відділу на станції Маріуполь з’явилася можливість допитати свідка Федоровича, уточнити деталі того, що сталося, та прийняти процесуальне рішення в рамках кримінального провадження, — зазначила прес-офіцер УМВС України на Донецькій залізниці Ольга Чорногор. — Кримінальне провадження розпочато за статтею 291 Кримінального кодексу України — порушення чинних на транспорті правил. Санкція цієї статті передбачає штраф від 200 до 500 неоподатковуваних мінімумів чи обмеження свободи на термін до 5 років».

Російські правоохоронці продовжили розслідування до 20 лютого. Український рибалка зобов’язаний приїхати за викликом міліції — такою була умова зміни запобіжного заходу. Федорович каже, що тиску на себе не відчував: «Вони раз на місяць мене викликали на допит і один раз додому приїздили. За весь час разів чотири допитували — і все. А решту часу я просидів просто так. Тиску з їхнього боку на мене не було. З адвокатом писали клопотання, щоб мене відпустили додому, але їх не задовольняли».

Як жити далі, мешканець приморського села не знає. Каже: «На роботу не можу піти, тому що важкого піднімати не можу. Навіть невелику відстань... півкілометра пройду — і все. Вдома теж нічого не можу. Та й немає його, здоров’я. І вдома ані копійки. Як раніше заробляв? Трохи ходив на риболовлю, трохи таксував. А так переважно на будівництві. Тепер не можу цим займатися. Здоров’я, по-перше, потрібно поправити. Тільки не знаю, за які кошти. Компенсацію вони (російська сторона. — Авт.) повинні виплатити, якщо я буду невинний. А якщо визнають якусь провину за мною — то жодної компенсації».

Адвокат потерпілого Олександр Кудінов переконаний: російські прикордонники скоїли умисне вбивство українських рибалок. І тому має намір доводити невинуватість свого підопічного. «Повернення до України — це лише початок», — заявив захисник. За його словами, під час перебування Федоровича в Єйську допомогу надавав консул Генерального консульства України в Ростовській області Микола Сердега, а також знайомі і незнайомі люди на батьківщині, рибалки, які передавали гроші. Це допомогло чоловіку жити три з половиною місяці на чужині.

Донецька область.

Рибалка сказав журналістам, що планує лікуватися і не має заробітку.

Фото Сергія ШВЕДКА.