Заборговану зарплату на загальну суму 3,8 мільйона гривень повернули з початку року трудівникам Вінниччини.

— За результатами прокурорських перевірок розпочато 17 кримінальних проваджень, 15 з яких уже передано до суду, — повідомила кореспондентові «Голосу України» прес-секретар прокурора Вінницької області Ірина Вихованець. — До відповідальності притягнуто шістьох посадових осіб органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування, внесено 46 подань керівникам, які порушили конституційні права у сфері оплати праці.

За словами співрозмовниці, факти заборгованості із зарплати встановлено і на великих підприємствах, і у фермерських господарствах чи міні-торговельних закладах. Зарплатні борги мають структури державної і приватної форм власності. Найбільше, понад два мільйони гривень, заборгували на Ладижинському заводі силікатної цегли. Понад два роки не можуть виплатити зароблене працівникам Державного військового санаторію «Хмільник», що належить Міністерству оборони. До боржників нещодавно додалося фермерське господарство «Літинка Плюс». Після втручання прокуратури і внесення відомостей про кримінальне правопорушення керівником господарства до Єдиного реєстру досудових розслідувань працівникам повністю повернули зароблені кошти в сумі 55 тисяч гривень.

— Приклад із фермерським господарством, на жаль, є показовим у тому, що більшість керівників не поспішають розраховуватися з трудівниками доти, доки їм не вкажуть на факт кримінального правопорушення, — наголошує Ірина Вихованець.

Вінницька область.