Ранкове засідання 6 листопада
 
«70 років тому, 6 листопада 1943 року, після важких кровопролитних боїв радянські війська визволили від німецько-фашистських загарбників столицю України — Київ», — нагадав Голова Верховної Ради Володимир Рибак на початку ранкового засідання. 
Він подякував ветеранам, героям фронту і тилу за перемогу, незламну силу духу, непохитну мужність, самовідданість і високий героїзм. А о 12.05 депутати приєдналися до загальноміської хвилини мовчання і вшанували пам’ять загиблих учасників боїв за Київ.
Верховна Рада розглянула проект закону про внесення змін до Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Авторами проекту є група народних депутатів, зокрема позафракційні Володимир Литвин, Ігор Єремеєв та Сергій Мартиняк.
Доповідаючи це питання, В. Литвин зауважив, що пенсійною реформою було передбачено поетапне збільшення пенсійного віку. «Для того, щоб можна було адаптувати суспільство і люди зрозуміли, за якими принципами та правилами реалізовуватиметься реформа. Але одночасно, одним махом, було збільшено страховий стаж на 10 років. Це поставило у вкрай скрутне становище значну кількість людей, особливо жінок у сільській місцевості. Скажімо, які пропрацювали на фермі, а господарство розвалилося — страхового стажу немає і вони не можуть отримати мінімальної пенсії», — сказав він.
Депутат закликав колег не шукати тут політики, а дати можливість людям отримати пенсію. Водночас В. Литвин зазначив: Пенсійний фонд та Кабмін стверджують, що для цього потрібно від 400 до 600 мільйонів гривень. Я переконаний, навіть якщо й так, то це не проблема для такої країни. Тим паче що ухвалюються закони щодня і під лобістські інтереси списуються значно більші державні кошти».
«Наша позиція: цю пенсійну реформу будь-що треба скасовувати. Цей законопроект не повністю вирішує питання, але принаймні частково коригує помилки, зроблені владою. Значить, треба за нього голосувати», — наголосив В’ячеслав Кириленко («Батьківщина»). Так само були готові підтримати законопроект і решта опозиційних фракцій та комуністи. Своєю чергою регіонал Ярослав Сухий зауважив, що серед решти законодавчих ініціатив цей проект є найбільш оптимальним і реальним, і справді може послугувати вдосконаленню наявної солідарної системи пенсійного забезпечення. 
За результатами голосування проект за основу підтримали 221 народний депутат (ПР — 10, «Батьківщина» — 89, «УДАР» — 33, «Свобода» — 34, КПУ — 30, позафракційні — 25). Водночас пропозицію щодо направлення проекту на повторне перше читання підтримали 313 обранців (ПР — 104, «Батьківщина» — 88, «УДАР» — 33, «Свобода» — 34, КПУ — 30, позафракційні — 24).
Наступний проект про внесення змін до деяких законів (щодо гарантування прав на справедливе пенсійне забезпечення та скасування деяких норм пенсійної реформи) за авторством «ударівця» Павла Розенка підтримали лише 210 депутатів. Документ передбачав внесення змін одразу до 14 нормативних актів. Ними, зокрема, пропонувалося відновити право на отримання пенсії чоловіками при досягненні віку 60 років і трудовому стажу не менш як 25 років, а жінками — при досягненні віку 55 років і стажу 20 років.
Під час обговорення законопроекту голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк наголосив: «Партія регіонів не бажає змінити цей закон і голосувати за десятки законопроектів, які вносила опозиція. Не бажає справедливості в пенсійній системі. Саме вони призвели до того, що 90 відсотків українських пенсіонерів отримують пенсії на рівні однієї тисячі гривень. Ми пропонували чіткі шляхи виходу з цієї ситуації. Це осучаснення пенсій, до того ж поетапне, це скорочення витрат на державний апарат, продаж державних резиденцій Президента і скорочення витрат на чартерні перельоти. Це створення робочих місць і підписання Угоди між Україною та Європейським Союзом. Але про яке підписання Угоди може йтися, якщо сьогодні знову розпочалися політичні переслідування депутатів від опозиції. Щойно маски-шоу, які очолюються Податковою міліцією, прибули на суб’єкт підприємницької діяльності, що є у власності родини Луценків. Закрили повністю підприємство, все заблоковано. Отже, замість того, щоб наповнювати бюджет, створювати робочі місця, розпочався наступний етап політичних переслідувань».
Свій виступ депутат попросив вважати офіційним запитом до Прем’єр-міністра, міністра доходів і зборів та голови Податкової адміністрації: «Чому Податкова адміністрація розпочала переслідування родини Луценків»?
Свій проект про внесення змін до Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (щодо страхового стажу та умов виходу на пенсію, призначення та її виплати за минулий час) представив і голова фракції КПУ Петро Симоненко. За його словами, проектом пропонується скасувати пенсійну реформу і відновити положення закону, що діяли до жовтня 2011 року. Зокрема, встановити вік виходу на пенсію після досягнення 60 років для чоловіків та 55 років для жінок за умови наявності страхового стажу не менш як 15 років. Мінімальна пенсія за віком, відповідно до проекту, мала призначатися за наявності у чоловіків 25 років, а у жінок 20 років страхового стажу.
За проект про-голосували  195 народних депутатів. Пропозицію відправити його на повторне перше читання депутати не підтримали. 
 
Довідково
 
У законопроекті Володимира Литвина пропонується внести зміни до статті 28 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», якими передбачити необхідний страховий стаж для призначення мінімальних пенсій:  для чоловіків —  30 років страхового стажу, а для жінок — 25 років. Чинна норма цієї статті вимагає для чоловіків 35 років страхового стажу, для жінок — 30 років.
 
 
Михайло Апостол, Ярослав Сухий.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.