З ініціативи та за фінансової підтримки народного депутата України Миколи Катеринчука в Козятинському районі, що на Вінниччині, перевіряють стан здоров’я учнів. Із трьохсот обстежених повністю здоровими виявилися тільки чотири відсотки.
Рішення про перевірку стану здоров’я учнів парламентарій прийняв після трагічного випадку, коли на уроці фізкультури в школі села Махаринці раптово помер восьмирічний хлопчик.
Обстежують дітей на сучасному обладнанні в новому медичному центрі Козятина. 60 відсотків витрат компенсується з фонду народного депутата, решту взяв на себе колектив центру. Загалом медичний огляд пройдуть п’ятсот дітей усіх вікових груп із соціально не захищених та неблагополучних родин. На підставі висновків лікарів педіатр з обласної дитячої лікарні визначить, якими фізичними вправами може займатися на уроці фізкультури кожен окремо взятий учень.
За інформацією медиків, серед перших трьохсот обстежених дітей лише третина може займатися в основній групі здоров’я. Є діти, які потребують додаткового обстеження стану здоров’я.
— Смертельні випадки на уроках фізкультури виявляють факти хронічних захворювань у дітей, їм не можна було давати фізичні навантаження, — каже народний депутат Микола Катеринчук. — Але вчителі про це не знають, бо профілактичні медогляди здійснюються формально.
За словами Миколи Катеринчука, захист здоров’я дитини від самого її народження має бути пріоритетом у державі. Поки що цим опікуються тільки батьки. А якщо їх немає... Народний депутат пропонуватиме зміни в системі охорони здоров’я дітей на законодавчому рівні. На його погляд, ситуація зі станом здоров’я дітей така критична, що мала б насторожити всі державні структури, бо йдеться про майбутнє нації.
Вінницька область.