Селище Макошине цьогоріч відзначає 860-ліття першої літописної згадки. До цієї дати знято фільм про історію населеного пункту, його людей, встановлено пам’ятний знак древньому місту, проведено низку заходів. Багато зроблено в територіальній громаді протягом останніх десяти років для поліпшення життя громадян. Не випадково в конкурсі, оголошеному обласною радою, Макошинська селищна рада посіла третє місце серед рад з населенням понад 1000 осіб.

Досвід територіальної громади показує, що найскладніші проблеми, які характерні для більшості населених пунктів, можна розв’язувати, доклавши певних зусиль.

— Ми зберегли пожежно-сторожову охорону, — каже селищний голова Валерій Кравцов. — На сході села я попросив людей підтримати її матеріально. Рік пожежників утримували за кошти відповідної програми центру зайнятості. А потім вистачило зібраних у селищі фінансів. Зрештою, нині роботу працівників ПСО фінансує бюджет. При виникненні пожежі наша ПСО оперативно доїжджає до місця події. Крім того, макошинські пожежники обслуговують і сусідні села. Громада Жовтневого, наприклад, за це сплачує щороку 50 тисяч гривень.

2007-го без допомоги держави Макошине газифікували.

— Ми не чекали, доки нам зроблять підвідний газопровід, — зазначив Валерій Михайлович. — Розрахунок зробили власними силами. У фонді «Власний дім» макошинці з допомогою селищної ради взяли кредити на суму 1 мільйон 50 тисяч гривень. І успішно розв’язали проблему.

Ще з 2002-го в селищі оновлено 25 кілометрів ґрунтових вуличних доріг. З місцевого виправного закладу вивезено близько 1000 кубометрів шлаків у «калюжні» місця. З’явилося в населеному пункті і п’ять кілометрів асфальтового покриття.

За підтримки народного депутата України Олега Петрова з державного бюджету були виділені кошти на оновлення каналізації селища. У Десну тепер витікає з населеного пункту лише чиста вода. При селищній раді два роки тому створено комунальне підприємство «Макошинське», в якому працює 13 осіб. Вони займаються водопостачанням помешкань жителів, чищенням вигрібних ям тощо.

В один із кращих осередків культури області перетворився Макошинський будинок культури, в якому за останні роки перекрито дах, вставлено пластикові вікна. Тут по-справжньому діють гуртки, а циркова студія часто виступає зі своїми номерами в Чернігові, Києві.

Перемога в конкурсі обласної ради додала бюджету селищної ради 40 тисяч гривень премії. За ці кошти в Макошиному планують виготовити проект оновлення опалювальної системи клубу, закупити обладнання на кухню та оновити систему водопостачання для дитсадка тощо. На черзі — поліпшення водопостачання для одного з мікрорайонів, розв’язання проблеми сміттєзвалища.

 

Чернігівська область.

На знімку: Макошинський селищний голова Валерій Кравцов вирішує з керівником апарату Менської райдержадміністрації Вікторією Неруш питання вдосконалення опалювальної системи оновленого Будинку культури.

Фото автора.