Його створено в селі Війтівці Липовецького району Вінницької області, де народився батько класика світової літератури Федора Достоєвського.
Урочисте відкриття нового закладу відбулося у п’ятницю, 1 листопада, у приміщенні місцевої школи. Одним з головних експонатів є копія запису в метричній церковній книзі про народження Михайла Достоєвського у Війтівцях. Звідси він поїхав на навчання до Москви, став лікарем. У цьому самому селі священиком був дід письменника Андрій, служили в храмі брат батька Лев та їхній родич Георгій. В архівах також згадується ім’я бабусі письменника — Анастасії.
Той факт, що рід Достоєвський походить з України, встановив директор Липовецького районного архіву, відомий на Вінниччині краєзнавець Олександр Роговий. Досліднику вдалося зробити це ще у 80-х роках минулого століття під час роботи над документами в архівах Вінниці, Києва, Кам’янця-Подільського. Є в музеї аркуші з копіями підписів Льва Достоєвського, брата батька письменника, та старшого брата діда — Іоанна Достоєвського. Їх теж віднайшов Олександр Роговий. Серед експонатів — видання російських дослідників. Є тут і книга О. Рогового, написана у співавторстві з московським дослідником Миколою Богдановим і видана у Москві — «Родовід Достоєвських: у пошуках утрачених ланок», статті, опубліковані в журналах Москви і Санкт-Петербурга. Олександру Роговому належить ідея створення музею. Пропонував зробити це 2006-го, коли відзначали 500-річчя роду Достоєвських, але вдалося тільки тепер за підтримки Вінницького обласного краєзнавчого музею та обласного архіву.
Під час урочистостей відбулося погашення поштової марки з написом: 225 років з дня народження Михайла Достоєвського в селі Війтівці на Вінниччині. Почесним гостем свята став академік із Санкт-Петербурга, дослідник творчості Достоєвського Сергій Бєлов.
Вінницька область.