У міжнародних пунктах пропуску «Успєнка» та «Новоазовськ» (Донецька область) застрягло близько сотні вантажних автомобілів. Це сталося після запровадження нових правил перевезення та страхування вантажів митними органами Російської Федерації.
Сусіди скасували дію так званих книжок міжнародних дорожніх перевезень, які спрощували бюрократичні процедури, і вимагають повний пакет документів: митний супровід, підтвердження оплати мита, податків, маршрут перевезень тощо. Тепер українські перевізники, для яких нововведення виявилося повною несподіванкою, матимуть додаткові витрати. І поки документи оформлюються, водії простоюють на кордоні.
В обласній державній адміністрації запевняють, що з боку українських митних органів оформлення вантажів відбувається у звичному режимі. Але скупчення автотранспорту на кордоні непокоїть владу.
«Керівництво Амвросіївської та Новоазовської райдержадміністрацій отримало доручення забезпечити всіх, хто простоює в черзі на українсько-російському кордоні, питною водою, — заявив виконувач обов’язків голови облдержадміністрації Сергій Дергунов. — На пунктах пропуску чергують бригади швидкої допомоги, які в разі необхідності готові надати медичну допомогу водіям автомобілів та особам, що їх супроводжують. Також для зручності людей встановлено біотуалети».