У Єнакієвому відсвяткували 45-річчя космічного польоту  льотчика-космонавта Георгія Берегового. На урочистості приїхали його син Віктор, донька Людмила, онук Георгій, племінник Віктор. Почесними гостями стали льотчик-космонавт, уродженець Горлівки Донецької області Олександр Волков, його син — льотчик-космонавт, Герой Росії Сергій Волков та дружина Президента України Людмила Янукович.

Народжений у Полтавській області, Береговий вважав своєю батьківщиною Донеччину, де навчався в школі і займався в місцевому аероклубі. Саме звідси космонавт обирався депутатом Верховної Ради СРСР. У центрі Єнакієвого встановлено погруддя двічі Героя Радянського Союзу, його іменем названі проспект і гімназія. У суботу до погруддя лягли живі квіти, а у сквері навколо зібралися мешканці і гості міста.

— Життєвий шлях Георгія Берегового — приклад відданого служіння Вітчизні. В роки Великої Вітчизняної війни він був доблесним захисником Батьківщини. У післявоєнний час усі сили віддав розвитку нової стратегічної галузі — космонавтики. І це далеко не всі досягнення нашого земляка. За його сприяння як депутата Верховної Ради СРСР у Єнакієвому збудовано палац спорту «Шахтар» і багато інших значущих для міста соціальних об’єктів. Для нас це приклад справжнього громадянина, якого по праву називають «зірковим сином Донбасу», — зазначив голова обласної ради Андрій Федорук.

Міністр освіти і науки Дмитро Табачник вручив пам’ятні нагороди видатним єнакієвцям, а в палаці культури представили фільм «Кут польоту» виробництва телестудії Федерального космічного агентства «Роскосмос», присвячений Георгію Береговому. «Кожен політ — це новий крок у невідоме. І те, що ми зараз робимо на борту міжнародної космічної станції, було б, звичайно, неможливе без цих перших польотів, кожен із яких приносив величезні досягнення. Вони тепер є тим базисом, на якому будують нашу пілотовану космонавтику», — підкреслив Олександр Волков.

Зворушливим моментом був сеанс зв’язку з міжнародною космічною станцією, який відбувся на очах у глядачів. Із визначною датою  єнакіївців привітали командир експедиції Федір Юрчихін, бортінженери Олег Котов та Сергій Рязанський. Вони підкреслили, що 45 років тому льотчик-випробувач Георгій Береговий був першим, хто провів успішні випробовування нового корабля «Союз» після загибелі колеги Володимира Комарова. Політ на новому апараті був експериментальним, вимагав особливих знань техніки, мужності і холоднокровності. Завдяки тому, що космонавт з честю виконав завдання, інженерні рішення з керування кораблем і стиковки були доведені до досконалості. «Союз» став найнадійнішим пілотованим кораблем у світі, а Береговий очолив Центр підготовки космонавтів.

Окрасою свята став тепловий аеростат із написом «Льотчик-космонавт Георгій Тимофійович Береговий», який піднявся в небо із Береговим-молодшим на борту. Старт повітряної кулі відбувся 26 жовтня об 11.45 — саме в цей час 45 років тому на кораблі «Союз-3» стартував «зірковий син Донбасу».

Фото Олега ТОЛСТОВА.

Урочистий мітинг біля пам’ятника льотчику-космонавту.