Державна служба України з лікарських засобів зупинила роботу єдиного вітчизняного підприємства з виробництва алергенів — вінницького заводу «Імунолог»
Зупинка єдиного в державі виробника алергенів позбавила можливості продовжувати лікування вітчизняними препаратами 20 тисяч хворих. Крім того, торік з допомогою препаратів «Імунолога» пройшли обстеження на алергію двісті тисяч українців. Такі цифри навів президент Асоціації алергологів України, доктор медичних наук, професор Вінницького національного медичного університету імені Пирогова Борис Пухлик (на знімку), удостоєний у 2013 році Державної премії в галузі науки і техніки. Причина зупинки — недоліки, виявлені контролерами під час перевірки підприємства, яке протягом двадцяти років працює на ринку лікарських препаратів.
Найефективніше лікування — «подібне  подібним»
— Виробники лікарських препаратів керуються міжнародною системою норм GMP (Good Manufacturіng Practіce), — пояснює Борис Пухлик. — Під час перевірки на підприємстві «Імунолог» знайшли відхилення від таких норм. Ми погодилися із зауваженнями і взялися за виправлення недоліків. Уже замовили необхідне обладнання. Перерахували за нього кошти. Проте не все залежить від нас. Обладнання — закордонне. Коли його доставлять, а потім установлять? Навіть після цього доведеться знову пройти перевірку на предмет усунення недоліків. Ніхто не може передбачити, скільки на це треба часу.
— Чекати можуть всі, крім хворих, — зауважує Борис Пухлик. — Вони стали заручниками ситуації. Річ у тім, що названа вище кількість хворих (20 тисяч осіб. — Авт.) лікуються за новою методикою, що має назву методика специфічної імунотерапії. Нині це напрям номер один у світовій медицині. Йдеться про лікування, як ми кажемо, «подібного подібним», тобто, лікування алергії препаратами, в яких присутня речовина чи пилок рослини, що є причиною захворювання.
Одна з особливостей нової методики, запропонованої науковцями і впровадженої на підприємстві «Імунолог», полягає у безперервності лікування. Лікуватися алергенами треба не менш як протягом трьох років. Якщо вчасно виявити хворобу, ефективність досягнення позитивного результату впродовж зазначеного часу становить 90 відсотків. Тільки не можна переривати курс лікування. Інакше все доведеться робити спочатку. Препарати іноземних виробників теж допомагають хворим, але на певний час. Прийняв ліки — зняв симптом. За деякий час треба робити те саме повторно. Як пояснюють на підприємстві, алергени «Імунолога» мають інший принцип дії: накопичуються в організмі і «призвичаюють» його до нормального сприйняття збудника хвороби.
Запаси не продавати!
— Ми зверталися з проханням до контролерів не вживати одразу таких жорстких заходів впливу, — продовжує Борис Пухлик. — По-перше, виявлені недоліки не спричинили погіршення якості наших препаратів. По-друге, йдеться про людей, яких не можна залишати без наших алергенів. Усувати недоліки можна було б без зупинки виробництва. Таку пропозицію перевіряльники відхилили. Так само, як і можливість реалізувати уже виготовлені препарати. «Імунолог» має запас продукції, однак через заборону її виробляти підприємство позбавили права і продавати, — зауважує Борис Пухлик. — Хоча перевіряльники погодилися з тим, що порушень, які зашкодили б хворим, наші алергени не містять.
На підприємстві пояснюють, що запроваджувані заходи з дотримання вимог європейських норм і стандартів під час виготовлення алергенів коштуватимуть не менше одного мільйона гривень. Всі ці витрати ляжуть на плечі виробника. Два роки тому, у вересні 2011-го, на третьому всеукраїнському з’їзді алергологів делегати просили державу підтримати вітчизняного виробника алергенів — завод «Імунолог» і надати пільгові кредити для продовження розпочатої реконструкції підприємства, згідно з вимогами євростандартів (GMP). Кредитів на підприємстві не дочекалися. Натомість його колективу «допомогли» в інший спосіб: зупинили роботу.
За даними Асоціації алергологів, в Україні приблизно 10 мільйонів людей відчувають симптоми захворювання на алергію. На таку кількість хворих в державі нараховується тільки триста лікарів-алергологів. Фахівці Європейської академії алергологів прогнозують, що до 2020 року майже половина мешканців європейських країн можуть потерпати від алергії. Її спричиняють пилок деяких рослин, мікрогрибки, яких є понад сто видів, деякі харчові продукти, сильними алергеном є кліщі домашньої пилюки, що призводять до захворювання на бронхіальну астму, шерсть тварин, пір’я птахів.
На сьогодні, як ми вже говорили, найефективнішим методом лікування алергії є лікування алергенами — тобто «подібного подібним». Тому ситуація, яка склалася на «Імунолозі», — це проблема не тільки підприємства, а й усієї вітчизняної медичної галузі. Чи хто заперечуватиме? Адже йдеться про здоров’я тисяч наших співгромадян.
Фото автора.
НАША ДОВІДКА
Вінницьке підприємство «Імунолог» створене у 1993 році, а вже у 1994-му була випущена перша продукція. «Імунолог» виробляє понад 150 найменувань алергенів винятково з місцевої сировини (пилку рослин, побутового пилу, шерсті тварин і епідермісу комах, харчових продуктів). Запропонований метод лікування «подібного подібним» передбачає призвичаювання організму хворого до речовини, яка спричинює алергію, за рахунок введення алергенів малими дозами.
Річний курс лікування алергенами вінницького виробництва, залежно від виду та дози, коливається в межах 400—600 гривень. Закордонні препарати — значно дорожчі. Назвати їх рівноцінними замінниками не можна, бо виготовлені з «чужої» для нас сировини. Алергени, добуті із сировини в наших умовах, діють ефективніше на пацієнтів, які мешкають у цих умовах.