Водночас Микола Азаров запевнив, що для уряду підвищення рейтингів є не самоціллю, а об’єктивною сторонньою оцінкою, котра вказує на те, в яких напрямах  ми маємо суттєвий і динамічний прогрес, а в яких перетворення поки що «пробуксовують».

«Учора було оприлюднено чергове дослідження Світового банку Doіng Busіness за 2012—2013 роки. Україна піднялася в цьому авторитетному рейтингу одразу на 28 позицій, посівши 112-те місце серед приблизно 190 країн. Нагадаю, що в рейтингу минулого року ми посідали 140-ве місце», — повідомив під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів прем’єр Микола Азаров. При цьому він зауважив, що загалом за останні три роки Україна поліпшила свої позиції на 40 пунктів.

За словами прем’єра, Україну визнано країною, що досягла найкращих результатів стосовно поліпшення регуляторного середовища серед усіх країн світу у 2012—2013 роках, до того ж у дослідженні сказано, що темпи вдосконалення Україною регуляторного середовища порівняно з 2009 роком були найвищі в регіоні та світі. «На сьогодні Україна займає четверту сходинку серед 50 країн світу, які досягли найкращого темпу наближення до так званого «передового рубежу», — сказав він.

Говорячи про реформи, які дали змогу значно посилити позиції України, глава уряду насамперед назвав сферу отримання дозволів на будівництво, де наша країна за три роки піднялася на 141 сходинку — до 41-го місця.

Також Світовий банк відзначає значний прогрес у сфері реєстрації майна, відкриття бізнесу, сплати податків. «У сфері сплати податків ми піднялися на 19 пунктів, а час, який витрачається на всі процедури сплати податків, скоротився практично вдвічі: із 697 до 390 годин на рік», — сказав прем’єр, зауваживши, що це ще й забагато. При цьому кількість платежів зменшено майже в п’ять разів: із 135 до 28.

Утім, глава уряду таки визнав, що досі є чимало проблем, які треба «рішуче усувати». Насамперед ідеться про розробку законодавства щодо захисту власності від рейдерських захоплень, вільного та рівного доступу до кредитних, енергетичних та матеріальних ресурсів, вдосконалення податкових, митних та дозвільних процедур і ліцензування.

Під час засідання М. Азаров також висловив думку, що Україна може повторити «сланцевий успіх» США. Ця оптимістична заява передувала розгляду розпорядження про схвалення проекту угоди з розподілу вуглеводнів, які видобуватимуть у межах ділянки «Олеська».

За словами прем’єра, згідно з цією угодою транснаціональна нафтогазова компанія «Шеврон» проінвестує 350 мільйонів доларів США в розвідку сланцевого газу у Львівській та Івано-Франківській областях, а загальні інвестиції у видобуток газу мають становити понад 10 мільярдів доларів.

Водночас він зазначив, що в такий спосіб буде створено 10—15 тисяч робочих місць, а додаткові надходження до бюджетів усіх рівнів за час реалізації проекту становитимуть кілька сотень мільярдів гривень.

Відтак М. Азаров висловив думку, що в разі успішної реалізації проектів стосовно пошуку газу з нетрадиційних джерел Україна може повторити успіх США, які за рахунок видобутку сланцевого газу знизили ринкову ціну природного газу на внутрішньому ринку з 460 доларів за тисячу кубічних метрів у 2007 році до поточного рівня у 110—120 доларів нині.

«Уже на початку наступного десятиліття Україна з імпортера може перетворитися на експортера газу в Європу», — оптимістично заявив прем’єр.

Прем’єр доручив Мін-економіки та Держінформнауки розробити та до кінця року подати на розгляд уряду проект інтеграції української ІТ-галузі в ринок цифрових технологій Європейського Союзу. 

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко, міністр освіти Дмитро Табачник.