В Донецьку затримані зловмисники, які займалися силовим захопленням житла пенсіонерів. Жертвами ставали здебільшого літні викладачі вузів — власники квартир у центрі міста. Наприклад, 77-річного професора кафедри цивільного права одного з навчальних закладів зі слідами побиття підібрали в Горлівці. Про зникнення батька заявила донька, яка мешкає в Києві. В ученого були вибиті зуби, зламано ніс, на руках — сліди зв’язування. Знесилений професор устиг розповісти, що його утримували в підвалі три дні та відібрали документи на квартиру. Після чого він знепритомнів.

Цей випадок допоміг викрити злочинну групу, яка працювала за відлагодженою схемою близько року. Як розповів журналістам начальник міського управління міліції Юрій Сєднєв, група складалася із п’яти осіб — родичів та друзів. Один із фігурантів був власником агенції з нерухомості, і зв’язки в цій сфері допомагали знаходити і жертв, і покупців. Правоохоронцям відомо щонайменше про чотири епізоди за участю затриманих.

Для того, щоб ввести в оману жертву, члени організованої злочинної групи розігрували цілі вистави з перевдяганням, приділяючи увагу деталям. Щоб увійти в довіру до літніх громадян, називалися співробітниками міліції або комунальних служб. Часто виманювати квартири в самотніх людей вдавалося за допомогою обману, а інших гамували за допомогою фізичної сили, знущань і снодійних препаратів. Так сталося і з професором-юристом.

«Спочатку спробували умовляннями, потім — погрозами. Зрештою усипили хусточкою з клофеліном, замотали в килим і винесли з квартири. Завантажили до машини і відвезли до найманої квартири в Горлівці», — розповів Юрій Сєднєв.

Викладач провів в ув’язненні п’ять днів, а коли спробував утекти, його прикували до ліжка, зв’язали руки й ноги і накололи медикаментами. Проте зловмисники перестаралися: пенсіонер навіть не міг тримати ручку, щоб підписати доручення про розпорядження депозитним рахунком. Тоді викрадачі підробили паспорт, вклеївши до нього фото іншої людини, і отримали доступ до рахунка. У відділенні одного з банків під час знімання грошей троє членів групи і були затримані оперативними працівниками міського управління міліції.

До іншого потерпілого зловмисники з’являлися у формі правоохоронців та комунальників. Пенсіонер розповів, що його «обробляли» декілька місяців — з грудня минулого року. Спочатку випитували інформацію у сусідів, потім під виглядом ремонту стояків оглянули квартиру і викрали ключі від вхідних дверей. Пізніше прийшов «міліціонер», який заявив, що викрадач ключів затриманий і що він пов’язаний з «чорними ріелторами», а ті нібито поклали око на квартиру. Гість попросив глянути на документи на квартиру, і довірливий господар дозволив. Так підозрювані запевнилися, що інших претендентів на житло немає.

Самотнього чоловіка старанно залякували: били вікна у квартирі, а час від часу той самий «міліціонер» і розповідав про те, що робили «чорні ріелтори» з людьми похилого віку. Потім психологічно зламаному всім цим пенсіонерові наполегливо запропонували взяти участь у заходах із «затримання злочинної групи», пообіцявши притулок за «програмою захисту свідків». Розгублений чоловік погодився на все, що запропонували: начебто фіктивно продати його квартиру за допомогою міфічних «підозрюваних ріелторів», сплативши за їхні послуги «міченими» грошима, які стануть доказом їхнього злочину. Щоб у старого не було сумнівів, члени групи навіть розіграли сценку з допитом «викрадача» ключів від квартири. «Свідка» вивезли до одного з міст Донецької області, де тримали під замком протягом трьох місяців. Замість квартири в обласному центрі йому купили житло в селищі під Сніжним. Природно, жодних грошей від продажу квартири в Донецьку колишній власник не отримав.

На сполох забив давній друг потерпілого, стривожений тим, що приятель давно не виходить на зв’язок. Чоловіка не задовольнило пояснення сусідів про те, що той переїхав. Друг навіть з’їздив до Сніжного, але пошуки не дали результати. Тоді пенсіонер звернувся до райвідділу міліції. Коли правоохоронці вийшли на слід зниклого чоловіка, з’ясувалося, що дідусь уже сам звільнився, користуючись відсутністю «охоронців». Колишній власник був шокований тим, що аферисти розорили житло і викрали особисті речі, в тому числі — рідкісні примірники старовинних книг. Викладач ВНЗ також позбувся дачі та старенького автомобіля «Жигулі».

Заарештовані троє зловмисників — мешканці Українська Донецької області, всі раніше були засуджені за майнові злочини.

Донецька область.