На Вінниччині зібрано урожай кукурудзи на половині площ. Уже скошено 180 тисяч гектарів. Але сільгосппідприємства і фермери підраховують не прибутки, а збитки, адже зерно необхідно доводити до кондиції. Показник його вологості в півтора разу вищий за норму.

Як стверджують фахівці, щоб знизити вологість качанистої з наявних 34 відсотків до оптимальних 14, треба заплатити на елеваторах за одну тонну 450—500 гривень. Закуповують суху кукурудзу по 1,1 тисячі гривень за тонну, тобто реальна її вартість — 600—650 гривень. Торік за качанисту платили півтори тисячі гривень.

Науковці радять аграріям більше зерна залишати для згодовування тваринам.

— Так роблять у сільгосппідприємстві «Артеміда» Калинівського району, де є спеціальні технології для зберігання вологої кукурудзи, — каже завідувач кафедри рослинництва і технологій Вінницького національного аграрного університету кандидат сільськогосподарських наук Іван Поліщук. — Там, де не зберегли тваринницьку галузь, на жаль, рахуватимуть збитки. Виробникам доведеться заплатити по п’ять тисяч гривень за сушіння зерна, зібраного з одного гектара. Тож такі витрати суттєво «потягнуть» донизу економіку будь-якого господарства.

За даними департаменту агропромислового розвитку, середня врожайність зерна кукурудзи в регіоні — 80 центнерів з гектара.

Вінницька область.