Парламентська хроніка
Ранкове засідання 25 жовтня
У рамках години запитань до уряду народні депутати мали заслухати інформацію Кабміну про виконання зобов’язань перед місцевими бюджетами та погашення заборгованості із зарплати. Крім того, міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко мусив відповісти на запитання опозиційних депутатів щодо дій спецпідрозділу «Беркут», які протягом останніх чотирьох засідань Київської міськради не пускали народних обранців до її приміщення. Однак міністр до парламенту не прийшов — він перебував у відрядженні. Утім, відсутні були більшість урядовців та прем’єр, який перебував у відрядженні в Криму. Це й викликало обурення опозиції.
«Головне сьогодні — питання затримки з пенсій, невиплата за казначейськими рахунками. Цей ганебний факт має місце по всій Україні. Де міністр внутрішніх справ? Вони що, не знали, що сьогодні година запитань до уряду — у відрядження пороз’їжджалися?», — обурився свободівець Олексій Кайда. І заявив: «Якщо немає сьогодні міністра, то в понеділок, 28 жовтня об 11 годині, ми пікетуємо МВС». Власне цей виступ і задав тон подальшим подіям у парламенті.
Зокрема, доповідь першого заступника міністра фінансів Анатолія Мярковського депутати назвали формальною. Урядовець повідомив, що завдяки заходам, вжитим урядом у 2012 році, забезпечено дострокову виплату зарплати працівникам бюджетної сфери за грудень 2012 року. Таким чином кредиторська заборгованість на 1 січня 2013 року становила лише 0,6% місячного фонду заробітної плати. «Зростання видатків на зарплату у 2013 році проти минулого року становило 5,8% при тому, що інфляція становить мінус 0,6%. Тобто все номінальне зростання зарплати фактично є реальним зростанням соціальних виплат»,— зауважив він.
Що стосується казначейського обслуговування місцевих бюджетів, то за словами А. Мярковського, оплата платіжних доручень здійснюється відповідно до інструкцій Нацбанку про безготівкові розрахунки у національній валюті — протягом 30 календарних днів з дати їх виписки. «У першу чергу забезпечується виконання захищених статей. Так, за 9 місяців поточного року проведено видатків місцевих бюджетів на суму 140,2 млрд. грн., що на 11,1 млрд. грн., або 8,6% більше, ніж торік. За незахищеними статтями видатки становили 13,3 млрд. грн., що на 1,6, або 14% більше, ніж минулого року. Тобто не можна сказати, що незахищені статті не фінансуються», — наголосив він.
Міністр соціальної політики Наталія Королевська зазначила, що робота Держінспекції з питань праці, яка діє у системі міністерства, нині зорієнтована на виявлення причин виникнення боргів із заробітної плати та вжиття заходів до винних осіб. І зміни підходів вже дали певний результат.
«За оперативними даними, протягом 9 місяців 2013 року держінспекторами з питань праці проведено чотири тисячі перевірок. За результатами перевірок підприємств-боржників складено та передано до суду 2 тис. протоколів про адміністративні правопорушення. Загалом до адмінвідповідальності притягнуто 800 посадових осіб підприємств-боржників»,— повідомила вона.
Крім того, за словами Н. Королевської, до правоохоронних органів передано 1,5 тис. матеріалів перевірок, у яких вбачаються ознаки складу злочину, передбаченого ст. 175 Кримінального кодексу. За результатами їх розгляду до єдиного Державного реєстру досудових розслідувань внесено 680 матеріалів. У цілому на вимоги державних інспекторів з питань праці підприємства-боржники повністю або частково погасили заборгованість із заробітної плати 273 тис. працівникам на суму 636 млн. грн., тож нині зберігається тенденція зменшення боргів.
Водночас міністр заявила: «За оперативною інформацією, заборгованості із зарплати у бюджетній сфері сьогодні немає. Уряд додатково виділив 2 млрд. 100 млн. грн., щоб до кінця року ніякої заборгованості у бюджетній сфері не було». Що стосується комунальних підприємств, то тут заборгованість з березня цього року скоротилася на 26% і нині становить 46 млн. грн. Водночас борги підприємств приватної форми власності становлять 581 млн. грн., або 60% від загальної суми заборгованості в цілому по Україні.
А от решта запитань депутатів, зокрема щодо подій під Київрадою та розподілу бюджетних коштів, залишилися без відповіді, адже ставили їх депутати переважно відсутнім урядовцям. Тож через галас, який зчинився у сесійній залі, Голова Верховної Ради відпустив представників уряду достроково.
Потому сесія перейшла до розгляду питань порядку денного. У першому читанні депутати розглянули законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення умов пенсійного забезпечення громадян за авторством групи опозиційних депутатів, зокрема, Людмили Денисової та Ірини Купрейчик та альтернативний за авторством Володимира Зубика (Партія регіонів). В опозиційному законопроекті пропонувалося відновити право жінок виходити на пенсію у 55 років; зменшити розміри страхового стажу, необхідного для призначення мінімальної пенсії за віком та пенсії по інвалідності; відновити право на перерахунок пенсії для працюючих пенсіонерів у зв’язку з підвищенням прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, та осучаснення пенсій після двох років з дня їх призначення із врахуванням показника середньої заробітної плати за три календарні роки, що передують року перерахунку тощо.
Проектом В. Зубика пропонується запровадити сплату до держбюджету додаткового збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з купівлі-продажу безготівкової іноземної валюти в розмірі 1 відсотка від об’єкта оподаткування. А також переглянути та частково відновити умови виходу на пенсію, зокрема, встановити пенсійний вік для жінок — 55 років, страховий стаж, що надає право на одержання мінімальної пенсії за віком — 25 років для жінок та 30 років для чоловіків тощо.
Як повідомив голова профільного Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Валерій Сушкевич, під час розгляду цих питань у комітеті голоси депутатів розділилися порівну. Тож запропонував сесії самостійно визначити, який із проектів підтримати. Та через малу кількість депутатів у сесійній залі голосування було відкладене.
Із днем народження цього дня вітали Анатолія Гриценка, Антона Дорохова та Бориса Колеснікова.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Дослівно
Міністр соціальної політики Наталія Королевська: «9 жовтня уряд виділив 2 млрд. 100 млн. грн. для своєчасної виплати заробітної плати працівникам бюджетної сфери на місцях».
Урядова ложа.