Вечірнє засідання 24 жовтня

Верховна Рада внесла до порядку денного сесії для розгляду під час наступного пленарного тижня три законопроекти, які стосуються лікування Тимошенко за кордоном: про заборону вибіркового правосуддя та зняття перешкод до підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом і його державами-членами (внесений представниками трьох опозиційних  фракцій, реєстр. №3479); про внесення змін в статтю 84 Кримінального кодексу України щодо можливості лікування за кордоном осіб, засуджених до позбавлення волі (авторства Анжеліки Лабунської, реєстр. №3461), та про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо лікування засуджених за кордоном (розроблений Сергієм Міщенком, реєстр. №2453а).

А на початку вечірнього засідання представники фракції обговорили обставини ухвалення змін до Податкового кодексу, що, на думку опозиції, можуть завадити Віталію Кличку стати кандидатом у Президенти України.

Керівник фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк заявив: «Партія регіонів через сфальшовану поправку вирішила зняти з президентських виборів Віталія Кличка і зробити це руками партії «Батьківщина» і моїми та показати, що начебто Партія регіонів до цього не має ніякого відношення».

Сам лідер УДАРу Віталій Кличко відразу ж запевнив, що такими поправками його не залякати і не зупинити: «Щоб покласти край усіляким домислам і спробам розправитися зі мною як з можливим кандидатом, я хочу заявити: я балотуюсь в Президенти!» В. Кличко також повідомив, що завжди чесно повідомляв у ЗМІ, що має право на проживання в Німеччині, проте це жодним чином не порушує ані українське законодавство, ані його громадянство.

Перцю під час цього обговорення додала Ганна Герман (Партія регіонів), котра, звертаючись до керівника «Батьківщини», сказала: «Я розумію, Арсенію Петровичу, що депутат від вашої фракції, який вніс цю поправку, міг не мати досвіду і не розуміти, що він робить. Але ви, Арсенію Петровичу, прекрасно знаєте, що ця поправка означає. Ви прекрасно це знали, і або ви не контролюєте того, що діється у вашій  фракції, або ви зробили це свідомо». Що стосується виборчих прав лідера УДАРу, то Г. Герман зазначила, що він повинен мати право і можливість брати участь у президентських виборах на рівні з усіма. Коли ж слово було надане автору скандальних поправок до Податкового кодексу Ігорю Бриченку («Батьківщина»), той заявив, що насправді він не має відношення до поправок «до закону 2045». Утім, цим він нічого не спростував, бо насправді дискусія точилася довкола законопроекту за № 2045а.

Після цього Голова Верховної Ради України Володимир Рибак повідомив, що уважно вивчив надходження поправок до законопроекту. «Я підняв усі стенограми, підписи — все подивився. Народним депутатом Бриченком 16 жовтня двома окремими листами за його підписом внесено 31 поправку, не 2, а 31 поправку, до законопроекту про внесення змін до Податкового кодексу України щодо обліку та реєстрації платників податків (реєстр. № 2054а)», — сказав головуючий та нагадав, що за розпорядженням голови Комітету з питань податкової та митної політики підготовку цього законопроекту було доручено групі народних депутатів на чолі з представницею УДАРу Оксаною Продан. Голова Комітету Верховної Ради з питань податкової і митної політики Віталій Хомутиннік також запевнив, що народний депутат І. Бриченко «справді подав 31 поправку, проте не до закону, як він сказав, № 2045, а до закону 2054а». Він також заперечив будь-які фальсифікації та зазначив, що якщо буде ініціатива створити слідчу комісію, то експертиза зможе надати відповідь, чи оригінальний підпис Бриченка. Верховна Рада також ухвалила в цілому законопроекти про засади функціонування ринку електричної енергії України та про внесення змін до Земельного кодексу України щодо здешевлення вартості робіт з підготовки та проведення земельних торгів.