Це станеться, якщо шахту імені Горького, яка відкачує основну масу води з міських вуглевидобувних підприємств, можуть відключити від енергопостачання за борги. Таку тривожну інформацію оприлюднили у профспілці працівників вугільної промисловості. Ця шахта не видобуває палива, але має статус міської «водокачки»: щогодини відкачує 1,5 тисячі кубометрів шахтних вод, забезпечуючи роботу інших вугільних підприємств міста. Якщо насоси зупиняться, це може призвести до підтоплення не лише гірничих виробок, а й житлових будинків.

А така загроза, на думку профспілкових лідерів, реальна: підприємство не отримує із державного бюджету кошти на оплату за спожиту електроенергію з 2011 року. Борг сягнув майже 83 мільйонів гривень, із них 30 мільйонів — за дев’ять місяців цього року. Раніше шахта імені Горького мала так звану екологічну бронь. Це означало, що агрегати, які впливають на безпеку гірників та навколишнього середовища, не могли бути відключені за жодних обставин. Але наприкінці серпня цього року енергопостачальник визначив величину екологічної броні енергоспоживання для шахти на нульовому рівні. Таким чином, зазначають у профспілці, на підприємстві можуть зупинитися вентилятор головного провітрювання, підйоми, водовідливи, що позначиться не лише на безпеці робітників, а й на екологічній ситуації в обласному центрі. Тому голова Донецької об’єднаної територіальної організації профспілки Євген Бондаренко направив листи до керівників міста, області і територіального управління Держгірпромнагляду в області із проханням допомогти в погашенні заборгованості шахти за електроенергію і встановити для підприємства «екологічну бронь».

В енергопостачальній компанії «ДТЕК ПЕС-Енерговугілля» повідомили, що проводять переговори з шахтою імені Горького та сподіваються спільно із представниками місцевої влади знайти вихід із ситуації, що склалася. «Згідно із законодавством України, енергопостачальні компанії не мають права постачати електроенергію безплатно. Але ми розуміємо, що шахта через недофінансування із держбюджету нині перебуває у складному становищі, і ми всіляко йдемо їй назустріч. У нас є діалог. 

Сподіваємося, що за підтримки місцевої влади проблему заборгованості шахти буде розв’язано», — зазначив директор компанії Ігор Коваль.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.