Сьогодні у Вінниці парадом ретро-трамваїв пасажирам нагадають про те, що саме у жовтні 1913-го у місті над Південним Бугом з’явився новий вид транспорту. Урочистості з нагоди ювілею відбудуться у комунальному підприємстві «Вінницьке трамвайно-тролейбусне управління», де напередодні відкрили музей трамвая.

На відкритому майданчику представлено п’ять вагонів різних часів, а поруч у збудованому павільйоні — експонати, документи і фотографії з історії розвитку електротранспорту. Всі музейні вагони відремонтовано. Вони, прикрашені ювілейною атрибутикою, проїдуться усіма нинішніми маршрутами міста. Зберігся також один з перших вагонів, яким перевозили пасажирів у далекому 1913-му. Але його не вдалося поставити «на ноги», бо він у дуже «престарілому» стані.

Першу трамвайну колію, довжиною 9,5 кілометра, було прокладено у Вінниці від колишньої жіночої гімназії (нині — міська загальноосвітня школа №2) до залізничного вокзалу. Загалом тоді пасажирів перевозили у семи вагонах бельгійського виробництва. Нині загальна мережа трамвайної колії становить 43 кілометри.

Напередодні ювілею на підприємстві завершили будівництво сучасного мийного комплексу, вартістю 2,5 мільйона гривень. Миття вагонів повністю автоматизоване. Продуктивність нового комплексу — 60 вагонів на добу.

Вінниця.