Парламентська хроніка
Ранкове засідання 24 жовтня
На початку засідання представники провладних та опозиційних фракцій обмінялися заявами стосовно вирішення питання Тимошенко. Спочатку Володимир Олійник (Партія регіонів) закликав опозицію припинити спекуляції стосовно лікування ув’язнених за кордоном та розглянути це питання в сесійній залі. «З метою виконання вимоги ЄС стосовно Тимошенко та припинення спекуляцій щодо лікування, учора я на засіданні профільного комітету вніс пропозиції про розгляд на комітеті двох законопроектів — Сергія Міщенка та Анжели Лабунської щодо лікування засуджених громадян України за кордоном. Але в комітеті відмовились поставити це питання на голосування», — сказав В. Олійник.
 За словами В. Олійника, голова комітету Андрій Кожем’якін при цьому послався на регламентні порушення. «Є два варіанти такої поведінки опозиції — або ви категорично проти підписання цієї угоди і хочете зірвати її у такий спосіб, або ви не хочете, щоб Тимошенко лікувалась, бо ви боїтесь, що вона вийде на волю і вам доведеться подивитись їй в очі», — заявив регіонал.
Відтак В. Олійник запропонував розглянути законопроекти Міщенка та Лабунської в сесійній залі.
Натомість Арсеній Яценюк («Батьківщина») повідомив, що три опозиційні фракції — «Батьківщина», «УДАР» та «Свобода» — внесли до парламенту законопроект про заборону вибіркового правосуддя та зняття перешкод до підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.
При цьому А. Яценюк нагадав: Президент Віктор Янукович минулого четверга заявив, що підпише законопроект на виконання ключової вимоги ЄС, а саме — зупинить вибіркове правосуддя та дасть можливість підписати Угоду між Україною і ЄС. «Ми тиждень очікували від Президента України та Партії регіонів на внесення цього законопроекту до парламенту. Але в наших політичних опонентів все як завжди: сказали — і нічого не роблять», — зазначив політик.
За словами А. Яценюка, внесений законопроект відповідає критеріям ЄС, не є індивідуальним актом законодавства та забороняє політичні переслідування будь-якої особи, яка отримала рішення Європейського суду щодо порушення пункту 18 Конвенції про права людини.
Водночас у прикінцевих положеннях законопроекту пропонується застосувати до Юлії Тимошенко повну індивідуальну амністію, звільнивши її від відбування призначеного вироком Печерського районного суду Києва від 11 жовтня 2011 року основного покарання у вигляді позбавлення волі на сім років та додаткового покарання у вигляді позбавлення права обіймати посади в органах державної влади.
Після цього глава парламенту Володимир Рибак зазначив, що потрібно проаналізувати, чому профільний комітет не спромігся розглянути два законопроекти про лікування засуджених за кордоном та пообіцяв, що після перерви поставить ці законопроекти на голосування. Що стосується законопроекту опозиції, то В. Рибак сказав, що після реєстрації цей документ також буде розглянуто Верховною Радою.
Перейшовши до розгляду питань порядку денного, народні депутати підтримали постанову про проведення парламентських слухань на тему «Тарас Шевченко як постать світового значення (до 200-річчя з дня народження)».
За словами одного з авторів постанови, голови Комітету Верховної Ради з питань культури і духовності В’ячеслава Кириленка, до участі в слуханнях, які планується провести 5 березня 2014 року, пропонується запросити представників державних органів, громадських організацій та численних об’єднань української діаспори. «Їхня участь сприятиме популяризації творчості Тараса Шевченка за межами України, а також зміцненню міжкультурного діалогу з батьківщиною», — зазначив він.
А от законопроект про мисливське господарство та полювання парламентарії відправили на повторне перше читання. Ініціатор цього законопроекту, народний депутат Нестор Шуфрич, обґрунтовуючи необхідність його схвалення, зазначив, що чинний Закон «Про мисливське господарство та полювання» не відповідає сучасним державним пріоритетам у мисливській галузі та суперечить базовим законодавчим актам у галузі охорони та використання тваринного світу і мисливських тварин.
Однак голова Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Ірина Сех наголосила, що члени комітету одностайно проголосували за перенесення розгляду цього документа, щоб була можливість отримати з цього питання експертні висновки. «Цим законопроектом право надавати мисливські угіддя у користування забирається в органів місцевого самоврядування та передається на центральний рівень — до Держкомлісу», — застерегла І. Сех. Крім того, цим законопроектом пропонується запровадити так зване «воль’єрне полювання», причому без зазначення розміру цих вольєрів, дозволити полювання іноземцям, а місцеві мешканці, натомість, не допускатимуться на територію цих угідь навіть для збирання ягід.
Микола Томенко («Батьківщина») висловив думку, що цим законопроектом фактично пропонується поділити Україну на дві категорії: елітних мисливців, які зможуть полювати цілодобово, і простих громадян, до яких застосовуватимуться такі штрафи, що вони боятимуться зайти до лісу.
Натомість Віталій Журавський зазначив, що фракція Партії регіонів підтримуватиме цей законопроект, бо він впорядковує відповідну термінологію, передбачає відшкодування за завдання шкоди мисливським угіддям та створює умови для вдосконалення державного контролю за мисливським господарством та полюванням. Утім, голосування показало, що більшість народних депутатів законопроект у цій редакції не підтримують, тож його було направлено на повторне перше читання.
Далі Верховна Рада схвалила в цілому низку законопроектів: про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо врегулювання питань, що унеможливлюють виконання адміністративних стягнень; про внесення зміни до статті 22 Закону України «Про Державний бюджет України на 2013 рік» щодо реструктуризації фактичної бюджетної заборгованості шляхом видачі фінансових казначейських векселів; про внесення змін до Податкового кодексу України щодо обліку та реєстрації платників податків. 
Однак саме після ухвалення змін до Податкового кодексу щодо обліку та реєстрації платників податків опозиція заявила про порушення Регламенту (ухвалення законопроекту в першому читанні і в цілому без обговорення) та заблокувала трибуну. Зазначимо, що ці зміни містять положення, яке гласить, що фізична особа, яка є резидентом іноземної країни, тобто не проживає в Україні, може бути взята на облік за місцем реєстрації свого перебування (проживання) на території України та що «у випадку, якщо особа має право постійного проживання на території іноземної країни, вона вважається такою, що не проживає в Україні». У зв’язку з цим одразу було висловлено припущення, що ці зміни до Податкового кодексу можуть завадити Віталію Кличку стати кандидатом у Президенти України.
Голова Верховної Ради В. Рибак оголосив перерву і запросив представників усіх фракцій до свого кабінету. Та оскільки за відведені півгодини їм так і не вдалося досягти домовленості, то Перший заступник глави парламенту Ігор Калєтнік оголосив про дострокове завершення ранкового засідання. Вечірнє засідання має розпочатися о 16-й годині.
Відкриваючи ранкове засідання, головуючий привітав українців із Днем Організації Об’єднаних Націй. «Приємно усвідомлювати, що Україна є одним із засновників цієї міжнародної організації», — зазначив В. Рибак.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Дослівно 
Народний депутат Володимир Олійник (Партія регіонів): «Але коли стоїть питання про підписання Угоди про асоціацію України з ЄС, коли стоїть питання здоров’я вашого лідера, то всякі посилання на регламентні норми — це цинізм, і цей цинізм ви проявляєте особисто»
ЦИТАТА
Народний депутат Арсеній Яценюк («Батьківщина»): «Будь-яка людина, яка отримала рішення Європейського суду, відповідно до цього закону отримає право або на помилування, або на амністію».
Олег Зарубінський, Сергій Клюєв.
Арсеній Яценюк, Голова Верховної Ради Володимир Рибак, Віталій Кличко.