Пленарне засідання 25 грудня

Народні обранці працювали без перерви до завершення розгляду всіх питань порядку денного з тим, щоб увечері ще встигнути попрацювати у комітетах над законами про Держбюджет-2015 та спрямованих на наповнення його доходної частини. У першому читанні прийнято проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення умов ведення бізнесу (дерегуляції) — 266 «за». Представляючи урядовий законопроект, міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус спочатку повідомив, що 10 хвилин тому підписав наказ про нову структуру апарату Міністерства економічного розвитку і торгівлі України і про скорочення кількості департаментів з 24 до 15. А кількість персоналу міністерства, за словами міністра, буде скорочено більш як на 20 відсотків. «Це — як вбити дракона», — так прокоментував інформацію міністра глава парламенту Володимир Гройсман. Доповідач пообіцяв, що при підготовці законопроекту до другого читання у ньому будуть враховані пропозиції депутатів, зокрема, і положення альтернативного законопроекту про дерегуляцію в авторстві Олександри Кужель.

Голова підкомітету з питань промислової політики Геннадій Кривошея зазначив, що метою прийняття цього законопроекту є дерегуляція господарської діяльності, що дасть можливість Україні підвищити позицію в міжнародному рейтингу Doіng Busіness. Законопроектом пропонується привести вітчизняне законодавство у відповідність до законодавства ЄС, зокрема, у сфері АПК, виробництві та обігу органічної сільгосппродукції, а також при проведенні розвідувальних робіт, спорудження трубопроводів, нафтових і газових свердловин. Проектом пропонується ліквідувати дозвільні центри, як окрему складову центрів надання адміністративних послуг, та оптимізувати адміністративне регулювання господарської діяльності.

Віктор Пинзеник (Блок Петра Порошенка) відзначив деякі позитивні норми законопроекту та такі, які ще потребують доопрацювання. Серед плюсів депутат назвав, зокрема, те, що віднині не потрібно буде брати дозвіл на перепланування квартир, не порушуючи несучі конструкції, а відтак зникнуть можливості для корупції чиновників. Також скасовується багато видів ліцензованої діяльності.

Парламент затвердив постанову про формування комісії з проведення конкурсу на зайняття посади Директора Національного антикорупційного бюро України. Від Верховної Ради до складу конкурсної комісії делеговано: Джованні Кеслера — директора Європейського бюро по боротьбі із шахрайством; Євгена Нищука — громадського діяча, колишнього міністра культури України; Віктора Мусіяку — народного депутата України попередніх скликань, професора Києво-Могилянської академії, одного з авторів тексту Конституції України. Проект постанови прийнято в цілому 292 голосами. Як відомо, 21 грудня Президент України Петро Порошенко призначив членами конкурсної комісії Рефата Чубарова, Євгена Захарова та Ярослава Грицака. А Кабінет Міністрів делегував до складу конкурсної комісії Йосипа Зісельса, Олександру Яновську та Юрія Бутусова.

А ось денонсацію Угоди між урядом Союзу Радянських Соціалістичних Республік і урядом Республіки Кіпр про уникнення подвійного оподаткування доходів та майна від 29 жовтня 1982 року, що сприятиме ліквідації тіньових сфер виведення капіталу через офшорні зони, наразі відклали. Усі чотири альтернативні законопроекти на цю тему народні депутати вирішили повернути на доопрацювання до профільного комітету.

Важливим і довгоочікуваним також був розгляд проекту закону про заходи, спрямовані на сприяння капіталізації та реструктуризації банків. Адже, як визнав доповідач, заступник міністра фінансів Віталій Лісовенко, вітчизняну банківську систему захлиснули негативні явища — втрата довіри вкладників, відплив депозитів, зниження рівня капіталізації банків, спричинені девальвацією національної валюти та військовим конфліктом у східному регіоні, окупацією Криму. Законопроект передбачає комплекс заходів, спрямованих на посилення фінансової спроможності банківської системи України, зокрема, зобов’язує банки провести додаткову капіталізацію, визначає процедуру участі держави у капіталізації або у реструктуризації банків, уточнюються повноваження Фонду гарантування вкладів фізичних осіб у частині створення перехідних банків та передачі йому активів та зобов’язань неплатоспроможних банків. 251 голосом законопроект було прийнято за основу.

Задіявши для прискорення розгляду процедуру ad hoc, депутати також 269 голосами прийняли в першому читанні законопроект про внесення змін до Закону «Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті».

Законопроект посилює права позичальників і забороняє стягувати на підставі виконавчого напису нотаріуса нерухоме майно, тобто квартири і будинки, придбані у кредит, та забороняє примусово виселяти мешканців такого житла. Під час обговорення Олег Ляшко (Радикальна партія) назвав ситуацію із валютними позичальниками дуже складною, адже люди брали кредити, коли курс був п’ять гривень за долар, а нині він сягнув двадцяти гривень за долар. Леонід Ємець («Народний фронт») запропонував доповнити законопроект нормами про заборону нотаріусам вчиняти виконавчі написи щодо звернення стягнення на житло. До суботи законопроект має бути підготовлений для розгляду в другому читанні.

Парламент також ухвалив низку постанов про звільнення суддів, постанову про виконання рішення Європейського суду з прав людини у справі «Олександр Волков (суддя Верховного Суду України. — Ред.) проти України». У першому читанні — законопроекти про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік» (щодо виконання зобов’язань за державним боргом), про внесення змін до Закону України «Про державну службу» (щодо відтермінування набрання чинності), про внесення змін до Податкового кодексу України щодо застосування податкового компромісу.

Потім депутати визначилися, як працювати надалі. Пропозиція провести пленарне засідання в суботу, 27 грудня, о 14-й годині, не знайшла підтримки. Тож було вирішено у п’ятницю та суботу попрацювати в комітетах, а в неділю, 28 грудня, з 10-ї ранку провести пленарне засідання, на якому розпочати розгляд низки урядових законопроектів, спрямованих на наповнення державного кошторису, та, власне, і сам Держбюджет на 2015 рік.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Дослівно

Юрій ЛУЦЕНКО, лідер фракції Блоку Петра Порошенка, координатор парламентської коаліції:

— Парламент має заспокоїти людей, показати, що збирається займатися проблемами не тільки великої економіки, а і конкретної групи людей, зокрема, банківських позичальників.

Євген Рибчинський, Марія Матіос, Сергій Каплін.