Однак вимогу опозиції щодо призначення «столичних виборів» відхилили
 
Ранкове засідання 23 жовтня
 
Порядок денний засідань Верховної Ради на поточний тиждень підтримали 317 народних депутатів. Водночас постанову Володимира Яворівського про призначення позачергових виборів Київського міського голови та депутатів Київської міської ради підтримали 199 обранців.
Виступаючи з парламентської трибуни на початку ранкового засідання, Олександр Турчинов («Батьківщина») заявив, що опозиція вимагає негайно викликати до сесійної зали міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка, щоб він відзвітував, чому міліція не пускала народних депутатів до приміщення Київради, де відбувалася її чергова сесія. Олександр Турчинов наголосив: «Коли ми хочемо ухвалити порядок денний, не відходьте від гострих питань, включайте їх до порядку денного. Тільки так Верховна Рада почне хоч щось робити, розв’язувати проблеми українського народу». У відповідь Голова Верховної Ради Володимир Рибак попросив не звинувачувати, а голосувати. Він нагадав, що учора поставив на голосування постанову про вибори в Києві. «Не голосували представники всіх фракцій. З опозиції не проголосувало 40 депутатів. Якби опозиція проголосувала, постанова була б прийнята. Не звинувачуйте Голову Верховної Ради. Я ставлю на голосування всі гострі питання — голосуйте і все буде в порядку», — парирував він.
Щойно пролунав останній виступ, Голова оголосив у роботі парламенту перерву і запросив до свого кабінету голів фракцій. Депутати в черговий раз спробували домовитися щодо порядку денного засідань Верховної Ради на поточний тиждень. Як відомо, у вівторок жодне голосування з цього питання ні під час ранкового, ні під час вечірнього засідання не було результативним.
По завершенні перерви голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк оголосив вимоги опозиції. Серед них, зокрема, внесення до порядку денного постанов за авторством опозиційних депутатів Яворівського та Чорноволенка щодо виборів Київського міського голови та Київради. Лише потім опозиція згодна підтримати порядок денний. Крім того, А. Яценюк вимагав, аби Голова звернувся з листом до Віталія Захарченка дати чіткі пояснення, чому працівники спецпідрозділу «Беркут» протягом останніх чотирьох засідань Київської міської ради перешкоджають народним депутатам у здійсненні їхніх конституційних повноважень щодо відвідування засідань Київської міської ради. Врешті, порядок денний засідань Верховної Ради на поточний тиждень підтримали 317 народних депутатів. Водночас постанову Володимира Яворівського про призначення позачергових виборів Київського міського голови та депутатів Київської міської ради підтримали 199 обранців.
Під час обговорення цієї постанови Андрій Іллєнко («Свобода»), зокрема, зауважив: «Верховна Рада має нарешті змити цю ганьбу. Тому що сьогодні столиця позбавлена повністю права на місцеве самоврядування. Вони сьогодні 130 земельних питань розглядають. Це знову «дерибан» Києва, це будівництво в заповідних зонах, знищення парків».
У свою чергу Володимир Олійник зауважив, що Партія регіонів погоджується з необхідністю проведення законних виборів. «Нині ж Конституційний Суд проти того, щоб призначати незаконні вибори, бо чергові вибори призначаються відповідно до Конституції одночасно по всій країні. Якщо це позачергові перегони, то їх термін вже збіг», — наголосив він. Водночас депутат зауважив, що причиною такої дискусії та колізії стали «незаконні дії нинішньої опозиції, яка у 2008 році була при владі».
А, звертаючись до опозиції, регіонал заявив: «Не плачте, бо ви говорите не про інтереси територіальної громади. Бо для того, щоб місто жило, нинішньою владою робиться дуже багато — розв’язки, мости, будується метро. А те, що ви блокуєте діяльність конституційного, законного органу місцевого самоврядування — сесії, ви про це добре знаєте. Тому зупиніться і припиніть чинити тиск на територіальну громаду». Водночас комуніст Адам Мартинюк зауважив, що КПУ готова проголосувати за вибори в Києві, але разом із призначенням волевиявлення у Тернополі. «Мене дивує, чому мовчить «Свобода»? Чому забули про Тернопіль? Ви знаєте, що фракція комуністів завжди підтримувала пропозиції з проведення виборів. Ми за те, щоб провести позачергові, ще раз повторюю, позачергові вибори у Києві та Тернополі», — сказав він.
Після того депутати перешли до розгляду питань порядку денного. Так, розглянули низку ратифікаційних питань. Зокрема, за основу та в цілому ухвалили проект закону «Про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України, Урядом Російської Федерації та Урядом Угорщини про перевезення ядерних матеріалів між Російською Федерацією та Угорщиною через територію України». Ця угода визначає порядок ввезення та вивезення з території держав—учасниць угоди спеціальних вантажів; порядок перетину їх державного кордону під час перевезення ядерних матеріалів тощо. Ратифікація угоди визначить чіткі механізми взаємодії компетентних органів цих держав на всіх етапах перевезення спецвантажів, вирішить питання забезпечення ядерної та радіаційної безпеки та фізичного захисту при здійсненні перевезень ядерних матеріалів.
Водночас сесія відхилила проект закону «Про ратифікацію Угоди між Урядом України та Урядом Республіки Судан про співробітництво у сфері дослідження та використання космічного простору в мирних цілях». 
 
Дослівно 
 
Народний депутат Володимир Олійник:
 
«У 2008 році, не питаючи в киян, у цій сесійній залі через коліно переламали і достроково призначили вибори в Києві. В результаті з’явилася оця колізія. Ми наполягаємо, щоб вибори відбулися так, як того вимагає Конституція України».
 
Микола Демянко, Леонід Клімов.
 
Олег Махніцький, Руслан Князевич. 
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.