Олена Мітіна, психолог:

«Насамперед такі шоу — це можливість заявити світу про себе, показати власний талант й отримати визнання. Якщо людина розглядає шоу як шанс презентувати себе і не має занадто великих очікувань (наприклад, програю — ніколи не буду співати!), це дуже добре впливає на професійний розвиток і стає хорошим досвідом.

Хоча деяким навпаки — талант-шоу може підірвати самооцінку і віру в себе: якщо вони з самого початку були не надто великими і учасник намагається отримати визнання ззовні — від людей, журі, глядачів — і таким чином заповнити внутрішній дефіцит. Така людина завжди залежатиме від думки суспільства і через негативні оцінки страждатиме й переживатиме психологічну невпевненість.

Тому спеціаліст-психолог на таких проектах бажаний. Він може підтримати учасників, які від природи дуже хвилюються і тяжко переживають процес відбору та оцінювання. Якщо підлітки беруть участь у проекті, то психолог обов’язково має бути, оскільки вони дуже вразливі до успіху й невдач.

На мій погляд, діти в талант-шоу брати участь також можуть. Проте все залежить від конкретної людини і від того, як її виховали батьки. Якщо дитина не має підтримки, вона вразлива й самотня — то невдача в шоу може спровокувати травму, але водночас дати зрозуміти, що без візитів до психолога не обійтися.

На глядачів талант-шоу впливають лише найкращим чином. Я думаю, це драйвово і цікаво — спостерігати за розвитком учасників, за тим, як вони прогресують як вокалісти чи танцівники. Глядачі можуть відкривати у собі нові таланти, просто спостерігаючи за іншими по телевізору».