Чотири угоди про співробітництво підписані під час чесько-українського економічного форуму в Донецьку, який відкрився за участю президента Чеської Республіки Мілоша Земана. Три з них уклала компанія «АLTО» — постачальник обладнання для металургійної промисловості, гірничодобувної галузі, енергетики. Європейські виробники тепер братимуть участь у модернізації Авдіївського коксохімічного заводу, шахтоуправління «Покровське» та Новокраматорського машинобудівного заводу. Ще один контракт підписали Чеський експортний банк та представники Херсонської міської ради. Він стосується оновлення громадського електротранспорту в місті.

На пленарному засіданні форуму президент Чеської Республіки виголосив промову без «папірця» і сказав, що очікував на більшу кількість укладених угод. Мовляв, «нам потрібно працювати. Тому що ми — у промисловому центрі. Сподіваюся, у рамках нашої програми вдасться відкрити перспективи дуже важливих, з обох боків корисних контрактів в енергетиці, сільському господарстві, пошті, інвестиціях».

Загалом бізнес-місія чеських ділових кіл нараховувала близько 90 підприємців. «Для чеського бізнесу український ринок є пріоритетним, — запевнив президент Союзу промисловості і транспорту Чеської Республіки Ярослав Ганак. — Україна належить до топ-групи з десяти країн за межами Євросоюзу, які становлять найбільший інтерес. Ми зацікавлені не лише у взаємній торгівлі. Багато прикладів свідчать про нашу здатність співпрацювати в галузі інвестицій».

Саме інвестиції вважає перспективним напрямком Мілош Земан: «Так, я, звичайно, підтримую експорт чеського пива до України. Але якщо ви хочете пити це пиво постійно, то повинні спорудити пивоварний завод. Це — інвестиції».

Голова Донецької обласної державної адміністрації Андрій Шишацький висловив упевненість, що нарівні із традиційними галузями співробітництва регіону із Чехією — хімічною сферою, чорною та кольоровою металургією — отримають розвиток і нові напрямки, зокрема — сільське господарство і машинобудування. «Це необхідно для модернізації економіки і досягнення євростандартів, які дадуть змогу українським підприємствам бути конкурентоздатними і після підписання договору про асоціацію з ЄС», — зазначив керівник області.

Донецька область.