Прем’єр-міністр України Микола Азаров вважає, що результати засідання українсько-російського міжурядового комітету з питань економічного співробітництва, яке цього тижня відбулося в Росії, свідчать про початок «перезавантаження» питань, котрі викликають протиріччя. Таку оцінку українсько-російським переговорам глава уряду дав під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів. При цьому він зазначив, що цьогорічне скорочення товарообігу між обома країнами майже на 25 відсотків не може влаштувати ані Україну, ані Росію.

«Ми їхали до Росії з чітким баченням: нам негайно треба дати потужний імпульс співробітництву в тих сферах, де позиції України і Росії залишаються незаперечно лідерськими. Це — космічна промисловість, авіабудування, атомна енергетика, окремі наукоємні технології тощо. Позиції у цих галузях ми можемо не просто зберегти. Ми можемо зробити набагато більше: швидко розвинути свої конкурентні переваги і використати їх як ресурс для модернізації інших галузей економіки. Так уже склалося, що ці галузі в наших країнах максимально пов’язані між собою. І окремо розвивати їх не вдасться ні Україні, ні Росії», — сказав прем’єр.

Саме тому головними завданнями засідання комітету було погодження «дорожніх карт» розвитку виробничої кооперації та усунення перепон у торговельному, інвестиційному, фінансовому і галузевому співробітництві.

«Це завдання комітет виконав. Більшість проблем, які довгий час не вирішувалися, на десятому засіданні стали питаннями порядку денного для вирішення», — запевнив М. Азаров. За його словами, зокрема, було підписано «дорожню карту» з реалізації програми українсько-російського співробітництва у сфері дослідження та використання космічного простору в мирних цілях до 2016 року, меморандум про взаєморозуміння щодо співробітництва у використанні національних космічних засобів дистанційного зондування Землі цивільного призначення та «дорожню карту» щодо врегулювання питань у сферах інвестиційного, фінансового і галузевого співробітництва України та Російської Федерації.

«У цих документах визначені великий і різноплановий обсяг робіт, відповідальні за них органи влади і терміни виконання. Доручаю відповідним міністерствам і відомствам та підкомітетам міждержавного комітету буквально з сьогоднішнього дня почати виконувати погоджений план дій», — звернувся прем’єр до урядовців.

Однією з перших плановано врегулювати суперечку стосовно поставок до Росії української кондитерської продукції. М. Азаров повідомив, що наступного понеділка нарешті розпочнеться інспекція Росспоживнагляду на підприємствах нашої кондитерської галузі для зняття претензій. «Ми домовились, що ця робота буде завершена протягом двох тижнів. Причому гостро поставили питання, що висновки повинні бути прозорими і об’єктивними», — сказав він.

Також під час засідання комітету йшлося про розвиток низки великих міждержавних проектів, зокрема, створення спільного підприємства для відновлення серійного виробництва літаків сімейства АН-124 з українськими двигунами Д-18Т та завершення спільних льотних випробувань транспортного літака АН-70, щоб до 1 лютого наступного року прийняти рішення стосовно його серійного виробництва.

При цьому М. Азаров висловив думку, що Росія вже не сприймає можливу асоціацію України з ЄС як загрозу. «Питання зони вільної торгівлі України з Європейським Союзом на останньому засіданні українсько-російського міжурядового комітету з питань економічного співробітництва розглядалось вже не як загроза для наших двосторонніх відносин, а як завдання предметно, посегментно проаналізувати, які умови для російсько-українського співробітництва це створює, щоб не виникало додаткових перепон для нашого співробітництва», — зазначив прем’єр.

Перейшовши до внутрішніх проблем, глава уряду насамперед акцентував увагу на підготовці всіх служб до зими. «Відсутність тепла навіть в окремій квартирі сьогодні треба розглядати як надзвичайну ситуацію», — сказав він, звертаючись до віце-прем’єра Олександра Вілкула та профільного міністра Геннадія Темника.

Щоправда, перед цим прем’єр, посилаючись на дані Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ, повідомив, що наразі теплом уже забезпечено 100% закладів соціальної сфери та 99,9% житлових будинків. Та чи справді надані міністерством цифри відповідають дійсності, якщо тільки в Києві в роботу ще не запущено п’ять котелень?

Крім того, глава уряду доручив негайно розпочати перевірку готовності регіонів до сталого життєзабезпечення всіх об’єктів в умовах холодів і снігопадів. З цією метою наступного тижня в усіх регіонах пройдуть спільні навчання Державної служби з надзвичайних ситуацій, Міноборони, МВС, Міненерговугілля, Мінінфраструктури та комунальних служб щодо роботи в екстремальних зимових погодних умовах. «Я планую особисто взяти участь у навчаннях», — повідомив глава уряду та пообіцяв за їхніми результатами зробити відповідні висновки.

Під час учорашнього засідання Кабінет Міністрів розглянув проект розпорядження, яке дає старт видобутку нафти і газу на шельфі Чорного моря за участі міжнародних компаній «Ені» (Італія) та «Електрісіте де Франс» (Франція). Прем’єр очікує, що в рамках цього, обсягом до 4 мільярдів доларів, інвестиційного проекту до кінця нинішнього десятиліття вдасться збільшити щорічний видобуток нафти і газу на 2—3 мільйони тонн умовного палива.

ДОСЛІВНО

Микола Азаров:

 

«В цілому я оптимістично сприймаю результати роботи міжурядового українсько-російського комітету. На мій погляд, ми почали «перезавантаження» порядку денного двосторонніх відносин з питань, які викликають протиріччя, на питання прагматичної співпраці, вигідної для обох сторін».

Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Присяжнюк, міністр екології та природних ресурсів України Олег Проскуряков, міністр соціальної політики України Наталія Королевська.

Фото Андрія Нестеренка.