Вітчизняне законодавство в сфері міжнаціональних відносин, забезпечення прав і свобод національних меншин потребує суттєвого вдосконалення. На цьому під час круглого столу на тему: «Морально-етичні проблеми законодавчого забезпечення міжнаціональної толерантності» наголосив народний депутат України Іштван Гайдош (на знімку).
За його словами, одним із головних напрямів внутрішньої політики держави є врегулювання сфери міжнаціональних відносин, забезпечення прав та свобод нацменшин і створення для них рівних умов та можливостей для участі в державотворчих процесах.
«Саме заборона дискримінації особи є головним у сучасній концепції прав людини та громадянина. В багатьох європейських державах давно прийняті відповідні закони. Однак наше законодавство в цій сфері є ще недосконалим і викликає нарікання», — наголосив І. Гайдош. Відтак депутат вважає своєчасною розробку проекту постанови парламенту про заборону мови ворожнечі та висловів, що принижують людську гідність.
«Це буде кроком уперед і наблизить наше законодавство до європейських норм та стандартів», — сказав він.
І. Гайдош сподівається, що підписання Угоди про асоціацію України з ЄС сприятиме якнайшвидшому удосконаленню національного законодавства в цій сфері.
Ужгород.