Рекламні щити такого змісту з’явилися у різних мікрорайонах Тернополя. Минуло десять місяців, відколи депутати обласної ради востаннє збиралися на 45-ту сесію, яка так і не закінчена. Область, єдина в Україні, живе без бюджету на цей рік.

І не тільки без бюджету. Не прийнято програми соціально-економічного розвитку на 2012-й рік (!), такої ж програми на 2013-й, низки інших програм, більше півсотні рішень, що стосуються управління комунальним майном і спільної власності сільських, селищних і територіальних громад, не видано дозволи на користування надрами тощо.

Видатки здійснюються з розрахунку 1/12 від видатків на 2012-й рік, коли були нижчі зарплати і соціальні допомоги. Незабезпечення коштами із виплати зарплати установ бюджетної сфери становить 107,3 мільйона гривень, в тому числі на екстрену медичну допомогу — 13,4 мільйона. Вирішення питання щодо надання області цільових субвенцій на суму 61,2 мільйона гривень дало б змогу зміцнити матеріально-технічну базу лікувальних закладів, в тому числі центру екстреної медичної допомоги, якому сьогодні бракує понад 70 автомобілів. Немає грошей на закінчення реконструкції перинатального центру «Мати й дитина», який мав бути зданий в експлуатацію ще наприкінці минулого року, на будівництво, ремонт та утримання доріг комунальної власності та інші потреби.

Але навіть ті кошти, що виділяються із столиці, розподіляються із порушеннями бюджетного законодавства, вважає депутат обласної ради, голова громадської ради при Тернопільській облдержадміністрації Володимир Чубатий. Незважаючи на встановлену 79-ю статтею Бюджетного кодексу України заборону, у першому півріччі цього року з обласного бюджету здійснено капітальних видатків на суму понад 28 мільйонів гривень. Без належних законних підстав здійснюється фінансування установ системи екстреної медичної допомоги, розподіляються міжбюджетні трансферти.

«Управлінські рішення для забезпечення виконання бюджетних програм, функціонування бюджетних установ, які в умовах неприйняття обласного бюджету на 2013-й рік здійснюються головними розпорядниками та розпорядниками бюджетних коштів під тиском обласної державної адміністрації з порушенням бюджетного законодавства задля задоволення політичних амбіцій, на нашу думку, з часом стануть предметом відкриття кримінальних проваджень відповідними правоохоронними структурами стосовно окремих посадових осіб фінансових органів, керівників бюджетних та інших установ, організацій», зазначає голова громадської ради Володимир Чубатий у відкритому листі Прем`єр-міністрові України Миколі Азарову. Розподіляючи кошти у ручному режимі, чиновники граються з вогнем, вважає він.

Теперішній склад обласної ради обирався позачергово у березні 2009-го. Причиною стала недієздатність попереднього складу представницького органу області. Можна сказати, що на Тернопільщині це вже стає поганою традицією. Після виборів 12 депутатів від ВО «Батьківщина», проігнорувавши волю своїх виборців, одразу склали мандати. Із 120 депутатів залишилося 108. Найбільше (але без більшості) — від ВО «Свобода», представлені також депутати від «Єдиного центру», Партії регіонів, «Нашої України», УНП та Блоку Литвина. Політичне протистояння в раді не припинялося ні на мить, але вона все-таки працювала. Загальмувався процес після обрання голови облради Олексія Кайди народним депутатом. Посадити свого представника у крісло, що звільнилося, свободівцям не вдалося: забракло голосів. Окрім того чимало депутатів від цієї політичної сили перейшли працювати на керівні посади, а ось завести нових депутатів замість вибулих «Свободі» не вдається вже два роки. Рішення дванадцяти (!) судів на її користь не виконуються. Гальмувала їх виконання територіальна виборча комісія, яка ніяк не могла зібратися, щоб завести до ради замість вибулих 19 депутатів, 16 з яких — представники «Свободи». У лютому цього року ЦВК розпустила стару територіальну виборчу комісію і створила нову. Але все повторюється: комісія у новому складі також не може зібратися. Засідання ігнорують представники Партії регіонів, Народної партії Литвина та КПУ.

Численні спроби першого заступника голови облради Сергія Тарашевського зібрати засідання сесії не увінчалися успіхом: при реєстрації для кворуму бракує кількох голосів. Вимагаючи виконати рішення судів, свободівці блокують роботу ради. Можна було б винести політичні питання за дужки і прийняти хоча б бюджет та інші нагальні питання, але доброї волі на це немає. На думку Сергія Тарашевського, ситуація вигідна обом сторонам. Перед запровадженням адміністративної реформи демонструється, що регіон може жити і без представницького органу. Розподіляти кошти у ручному режимі простіше, ніж щоразу узгоджувати це з депутатами. Була надія, що сесія таки відбудеться у вересні, однак і цей місяць минув, а все залишається, як було. І як не погодитися з тим, що це вигідно обом силам, які нібито стоять по різні боки барикад. Місцеве самоврядування отримало гучний ляпас, та виборці мовчать...

Відповідно до законодавства депутати обласної ради повинні збиратися і ухвалювати рішення раз у квартал, інакше голова облдержадміністрації повинен її розпустити. Проте ніхто цього не робить, хоч засідання сесії не скликається вже три квартали. Ситуацією на Тернопільщині стурбовані навіть у Раді Європи, але не в Україні. Як вийти з неї? Дедалі частіше місцеві партійні лідери схиляються до думки, що без перевиборів не обійтися. Хоч у тому, що в разі перевиборів до обласної ради знову пройдуть переважно представники національно-патріотичних сил, ніхто не сумнівається. Та й соціологічні дослідження це підтверджують.

Навести конституційний лад в області закликають громадські організації, які об’єдналися в обласну координаційну раду захисту української державності. Розпочато збір підписів під листом до Президента України з проханням захистити конституційний лад на теренах області. А народний депутат (ВО «Батьківщина») Василь Деревляний заявив на прес-конференції у Тернополі, що ініціюватиме перевибори до обласної ради. З цього приводу він зареєстрував у парламенті проект постанови. Якщо до 15 жовтня відповідний документ буде прийнято, то вибори можна провести 15 грудня, коли будуть довибори в інших округах України, вважає він. «Я від цього питання не відступлюся, хоч не всі його підтримують, — сказав політик. — Оскільки обласна рада не може зібратися стільки часу, вона не виконує своїх функцій, отже, нелегітимна. Іншого шляху, як перевибори, немає».

 

Тернопільська область.

Фото автора.

Такі рекламні щити з’явилися в мікрорайонах Тернополя.