Ціни на куряче яйце на Центральному ринку Донецька у жовтні — вдвічі вищі за літні. Якщо в липні десяток можна було придбати за 5—6 гривень, то нині — у середньому за 12—13. Особливо подорожчав цей продукт за останні тиждень-два. Такий ціновий «катаклізм» жваво обговорюють покупці. «Йшла за трьома десятками яєць, а взяла два — дорого», — бідкається донеччанка Раїса Куманова.

Продавчиня Ганна, яка торгує з машини, на запитання про причину подорожчання лише знизує плечима: «Я реалізатор, ціни не встановлюю. Люди, звичайно, стали купувати менше. Але все одно беруть».

— На сьогодні середня оптова відпускна ціна на яйце становить 9,70 гривні. Це на 30 відсотків вище, ніж у відповідному періоді минулого року, і вдвічі більше, ніж влітку. Тоді через низьку вартість яйця його виробництво стало збитковим, птахофабрики були змушені скоротити поголів’я птиці. Щоб відновитися, вийти на попередній рівень, змушені піднімати ціни, — пояснив у коментарі для «Голосу України» заступник начальника департаменту агропромислового розвитку Донецької обласної державної адміністрації Василь Джулай.

Собівартість яйця на 70 відсотків залежить від вартості комбікорму, який також подорожчав. «До того ж у холодну пору витрати корму більші, — додає співрозмовник. — Диктує попит і ринок. Влітку у спеку яйце ніхто не брав, його намагалися швидше продати, тому і вартість була низькою. Тепер зростає попит — зростає і ціна».

Ще одним сюрпризом для городян стали осінні ціни на картоплю. На головному ринку обласного центру за неї просять від 5 до 9—10 гривень, у супермаркетах — 4 гривні за кілограм. А от хур з городиною у дворах не видно. Фахівці пояснюють це аномальними погодними умовами на  початку жовтня: через дощі та сніг привезти овочі в місто було неможливо. Водночас картоплі місцевого виробництва області не вистачає, тому й ціна її значно вища.

Донецька область.

На знімку: покупці вивчають нові цінники   на Центральному ринку Донецька.

 

Фото автора.