Ранкове засідання 25 грудня

З самого початку Верховна Рада розглянула у повторному другому читанні й прийняла у цілому проект закону про внесення змін до закону України «Про Раду національної безпеки і оборони України» щодо вдосконалення координації та контролю у сфері національної безпеки і оборони. За таке рішення проголосували 253 депутати.
Голова Комітету з питань національної безпеки та оборони Сергій Пашинський («Народний фронт») поінформував, що робоча група доопрацювала законопроект, врахувавши деякі поправки депутатів. Законодавчим актом розширено повноваження РНБО. Зокрема, законом встановлено, що Рада національної безпеки і оборони України розробляє та розглядає на своїх засіданнях питання, які відповідно до Конституції та законів України, Стратегії національної безпеки України, Воєнної доктрини України належать до сфери національної безпеки і оборони, та подає пропозиції Президентові України, приймає рішення щодо невідкладних заходів із розв’язання кризових ситуацій, що загрожують національній безпеці України. РНБО також «координує виконання своїх рішень, введених в дію указами Президента України, і здійснює поточний контроль діяльності органів виконавчої влади у сфері національної безпеки і оборони, подає главі держави відповідні висновки та пропозиції. До повноважень РНБО також зараховано координацію і контроль за діяльністю органів виконавчої влади у сферах протидії корупції, забезпечення громадської безпеки та боротьби зі злочинністю. Законом також розширено компетенцію РНБО іншими повноваженнями.
Потім депутати з фракцій Опозиційного блоку, ДГ «Економічний розвиток» та деякі мажоритарники оточили парламентську трибуну, вимагаючи перерву. Головуючий надав слово лідеру фракції Опозиційного блоку Юрію Бойку. Той заявив, що запропоновані урядом зміни до Податкового кодексу «перетворюють Україну на поліцейську державу», адже запроваджується «драконівський» тиск на бізнес, підвищення податку на нерухомість, на доходи фізичних осіб, податківці отримають повноваження безперешкодно ходити по домівках, оцінювати майно і нараховувати 30 відсотків податку. «Проект бюджету затягує зашморг на шиї населення — будуть заморожені всі соціальні стандарти і виплати, скорочуватимуться мережі медичних та освітніх закладів», — стверджував Бойко. Опозиційний блок заявив, що виступає за перегляд закону про Держбюджет і внесення до нього реальних макроекономічних показників та індексації зарплат і пенсій.
Потім депутати включили до порядку денного низку важливих законопроектів і перейшли до розгляду питань, пов’язаних із прийняттям Державного бюджету.
Голова Верховної Ради запропонував розглянути всі ці законопроекти за скороченою процедурою. Таке рішення підтримали 192 депутати (для процедурних рішень потрібно щонайменше 150 голосів). 
Законопроект про внесення змін до Бюджетного кодексу доповів перший заступник міністра фінансів Ігор Уманський. Він зауважив, що суть пропонованих змін — забезпечення бюджетної та фінансової самостійності місцевих бюджетів. 
Парламентський Комітет з питань бюджету, за словами заступника голови комітету Сергія Мельника, загалом підтримав законопроект, однак висловив застереження щодо певних ризиків. Зокрема, щодо запровадження податку на майно, запровадження місцевого збору за підакцизні товари. 
Остап Семерак («Народний фронт») звернув увагу, що це один із законопроектів, внесений урядом на виконання програми реформ та передує формуванню бюджету. За його словами, законопроект дає змогу зміцнити матеріальну та фінансову основу місцевого самоврядування, збільшивши фінансову самостійність місцевих бюджетів, зацікавить територіальні громади в об’єднанні.
Юлія Тимошенко («Батьківщина») загалом підтримала запропоновані зміни, спрямовані на децентралізацію. Однак закликала до їх серйозного доопрацювання. 
Віктор Пинзеник (Блок Петра Порошенка) запропонував надати право місцевим бюджетам самостійно встановлювати перелік підакцизних товарів і спрямовувати зібрані кошти на будівництво доріг. 
Нестор Шуфрич (Опозиційний блок) гостро розкритикував законопроект, стверджуючи, що він не приведе до реальної децентралізації. Окрім того, депутат звернув увагу на скорочення пільг для багатьох категорій чорнобильців, ветеранів, інвалідів війни, а такі поняття, як індексація соціальних виплат у зв’язку з девальвацією взагалі пропонується скасувати.
Олег Ляшко (Радикальна партія) розкритикував норму законопроекту, за якою у Києві пропонується залишати лише 40% податку на доходи фізичних осіб і 10% від прибутку підприємств, а 60% податку спрямовувати до державного бюджету. Фракція радикалів заявила, що проголосує законопроект, якщо Києву залишать більше доходів від зібраних податків.
За ухвалення законопроекту за основу в першому читанні проголосували 264 депутати. У першому читанні прийнято ще одні зміни до Бюджетного кодексу щодо захищених видатків. Глава парламенту доручив профільному комітету підготувати законопроекти до другого читання з урахуванням поправок народних депутатів.
Обранці закликали урядовців розпочати реформи з себе, з чиновників, з олігархів, а не з простих людей, забравши у них засоби до існування. Лідер Радикальної партії Олег Ляшко звернувся до присутньої у сесійній залі міністра фінансів Наталії Яресько, зазначивши, що у США, можливо, і не потрібні жодні пільги, бо люди там мають гідні зарплати і соціальні допомоги. Але забирати останнє в інвалідів і дітей загиблих в АТО — це вершина цинізму. Лідер фракції «Самопоміч» Олег Березюк назвав законопроект «провокацією» і запропонував зняти його з розгляду. Лідер фракції Блоку Петра Порошенка Юрій Луценко також визнав, що вносити законопроект, котрий розпочне економію з найбідніших — інвалідів та учителів — є неправильним. Фракція підтримала пропозицію відправити законопроект на доопрацювання на добу. Однак ця пропозиція набрала лише 175 голосів.
Народний депутат Володимир Литвин, коментуючи бюджетно-податкові новації уряду, зауважив, що розуміє, про що думає Кабінет Міністрів, посилаючись на війну. «У мене таке враження, що Кабінету Міністрів потрібна війна, щоб прикривати свою абсолютну непрофесійність і бездіяльність», — заявив він та додав, що коли в країні такі великі проблеми, то потрібно записати, що дія законопроекту №1577 «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» обмежується лише 2015 роком. «Це закон, який прирікає села і селища на вмирання», — наголосив парламентарій та запропонував парламентаріям-мажоритарникам вже сьогодні написати заяви про складання своїх повноважень, бо «на окрузі після цього робити буде нічого».
Також, на думку В. Литвина, якщо уряд стверджує, що потрібно ухвалити «бюджет виживання», то потрібно сказати, якою має бути планка виживання і вже на основі цього ухвалювати рішення. «Село виживає лише за рахунок освіти і медицини, тому після ухвалення цього закону воно вмре остаточно, а ми будемо знову шукати винних», — наголосив народний депутат та закликав колег розуміти свою відповідальність і не допустити, «щоб «корисні ідіоти» продовжували опускати країну».
Віце-прем’єр-міністр В’ячеслав Кириленко поінформував, що уряд вніс 42 законопроекти, спрямовані на забезпечення доходів бюджету на наступний рік і наголосив, що неухвалення цього законопроекту нівелює будь-які закони і консультації щодо проекту бюджету. «Немає цього закону — немає бюджету», — застерігав Кириленко. Віце-прем’єр закликав коаліцію проголосувати за доопрацювання законопроекту упродовж одного дня з урахуванням зауважень фракцій коаліції. Зрештою, з третьої спроби парламент відправив законопроект урядові на доопрацювання на добу (257 «за»).
Верховна Рада також ухвалила звернення до міжнародних організацій та міжпарламентських асамблей щодо звільнення української льотчиці, народного депутата України від «Батьківщини» Надії Савченко. У зверненні йдеться про позаквотове включення Надії Савченко до складу парламентської делегації України у ПАРЄ. 
Заступник міністра фінансів Денис Фудашкін, доповідаючи проект змін до Податкового кодексу України (щодо податкової реформи), поінформував, що уряд пропонує скоротити кількість податків із 22 до 9, що, за його словами, дасть змогу спростити процедуру адміністрування, спростити навантаження на бізнес. 
Михайло Головко (округ № 164) вніс альтернативний законопроект про зміни до Податкового кодексу. «Уряд не зменшує, а збільшує податкове навантаження, — заявив депутат. 
Комітет з питань податкової та митної політики не погодився із запропонованим урядом механізмом «податкової амністії» та контролем за доходами і видатками громадян, що може призвести до порушення прав і свобод громадян. Комітет також розкритикував запровадження системи електронної системи оподаткування ПДВ.
За основу з урахуванням пропозицій комітету парламент ухвалив законопроект 258 голосами «за».
Заступник міністра фінансів Анатолій Матвійчук представив законопроект про реформування загальнообов’язкового державного соціального страхування та легалізацію фонду оплати праці. 
Законопроект прийнято за основу в першому читанні, як і законопроекти про адміністрування додаткового імпортного збору, про внесення змін до Митного кодексу (щодо відшкодування державою шкоди).
Під час обговорення урядових ініціатив Опозиційний блок заявив, що Кабмін Яценюка має піти у відставку у зв’язку з неспроможністю проводити реформи у країні та наміри зекономити за рахунок простих, у тому числі й найнезахищеніших і малозабезпечених людей. Чимало критики на адресу уряду пролунало й від інших депутатів, навіть і тих, хто входить до парламентської коаліції.
На початку пленарного засідання Голова Верховної Ради привітав із святом Різдва Христового за західним обрядом і побажав добра, добробуту, успіхів і мирного неба над головою.
Глава парламенту повідомив про входження народного депутата Олександра Ревеги до складу фракції Блоку Петра Порошенка та утворення у Верховній Раді ще семи міжфракційних депутатських об’єднань: «За Рівненщину» (співголови — Василь Яніцький і Юрій Близнюк), «Європейська Черкащина» (співголови — Микола Томенко, Олег Петренко), «Європейський Донбас» (голова — Артур Герасимов), «За майбутнє в Україні» (голова — Леонід Козаченко), «Коло» (голова — Віктор Кривенко), «За європейську Сумщину» (голова — Микола Лаврик), «Солідарність правих сил» (голова — Андрій Артеменко).
Головуючий поінформував про обрання заступником голови фракції БПП Анатолія Матвієнка. Депутати вітали з Днем народження свого колегу Олександра Домбровського.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Сергій Тарута, Олександра Кужель.
Юрій Луценко, Роман Насіров. 
Дослівно
Голова Верховної Ради України Володимир ГРОЙСМАН:
— Необхідно перейти до роботи у комітетах із залученням експертів, зробивши процес опрацювання законопроектів максимально публічним. А це означатиме, що багато позицій, проблем, які турбують суспільство, будуть враховані.
Дослівно
Народний депутат України Володимир ЛИТВИН (виборчий округ №65, ДГ «Воля народу»):
— Таке враження, що Кабінет Міністрів прикривається війною, щоб прикрити свою непрофесійну діяльність. Уряд прирікає села і селища на виживання.
Норма закону
Згідно із новою редакцією закону про Раду національної безпеки і оборони України, рішення РНБО, введені в дію указами Президента України, є обов’язковими до виконання органами виконавчої влади.
ЦИТАТИ
Народний депутат України Наталія КОРОЛЕВСЬКА (Опозиційний блок):
— Законопроект №1577 — це черговий передноворічний антисоціальний подарунок від Кабінету Міністрів. Опозиційний блок вважає, що після таких «подарунків» уряд має піти у відставку. Тому що вже зрозуміло, що ми нічого хорошого від них не почуємо, і ніколи ні для кого нічого хорошого вони не зроблять. Це неробочий уряд, який не спроможний розпочати реформи з найбагатших — з олігархів, депутатів, суддів.
Народний депутат України Олександра КУЖЕЛЬ («Батьківщина»): 
— Де обіцяне зниження навантаження за фонд заробітної плати? Уряд повністю проігнорував пропозиції від коаліції, збільшуючи податки на доходи фізичних осіб. Ми повинні виписати дуже суттєві обмеження на адміністрування соціальних фондів, а всі вивільнені кошти спрямувати на допомогу бійцям АТО.
Голова Комітету з питань транспорту Ярослав ДУБНЕВИЧ (Блок Петра Порошенка):
— Попри те, що в Коаліційній угоді передбачено, що всі кошти на капітальні інвестиції повинні виділятись тільки через Державний фонд регіонального розвитку, у проекті державного бюджету на 2015 рік уряд передбачив 4,5 млрд. грн. на «капітальні інвестиції» окремим рядком. Це дає можливість уряду разом з Міністерством фінансів у ручному режимі розподіляти ці кошти, віддаючи їх на ті території, які вони вважають за потрібне.
Олег ЛЯШКО, лідер Радикальної партії:
— Фракція Радикальної партії не підтримає урядовий проект Держбюджету-2015, якщо в ньому будуть урізані соціальні стандарти і будуть економити за рахунок простих людей. Деолігархізація, демонополізація, детінізація — ось ключові завдання і ось де можна знайти кошти. Інакше люди мовчати не будуть і винесуть цей уряд на вилах.