Два місяці не можуть отримати заробітну плату колективи державних компаній «Донбасшахтобуд», «Донецькшахтобуд» і Горлівського шахтовуглебудівельного управління №10. Про це заявив голова Донецької шахтобудівельної територіальної організації Укрвуглепрофспілки Володимир Лащенко. За його словами, причиною невиплати стали заблоковані Державним казначейством платежі.

— У нас є підтверджені Міністерством енергетики та вугільної промисловості України дані, що на рахунки обласного казначейства спрямовано понад 6 мільйонів гривень за виконані обсяги робіт, але шахтобудівельникам кошти досі не перераховано. В казначействі виправдовуються відсутністю якогось «підкріплення», тоді як 70 відсотків суми — це зарплата робітників. Через бюрократичні перепони страждають люди. На шахтах уже за вересень гроші отримують, а у нас ще за серпень не розплатилися. Адже і шахтар, і шахтобудівельник однаково тяжко працюють під землею, — сказав профспілковий лідер.

Через затримку зарплати виникають борги шахтобудівельників перед Пенсійним фондом та Фондом соціального страхування, а штрафи і пені, які нараховуються цими структурами, вимивають обігові кошти і ставлять підприємства перед загрозою банкрутства. «Цього року затримки із перерахуванням казначейством коштів державного бюджету для шахтобудівельників регіону стали системними й постійними. Два місяці тому заборгованість погасили і нам обіцяли, що надалі все виплачуватимуть регулярно. І ось знову «трясе». Люди вже доведені до відчаю і готові вжити крайніх заходів», — додав Володимир Лащенко. Профспілкова територіальна організація звернулася до віце-прем’єр-міністра України Юрія Бойка та міністра енергетики і вугільної промисловості Едуарда Ставицького із проханням допомогти розв’язати проблему.

Донецька область.