Дні німецької кухні відбулися в Донецьку. Вдруге до шахтарської столиці приїхав шеф-кухар із Мюнхена Фрідріх Обойкович (на знімку), щоб познайомити із традиційними стравами своєї країни. Майстер-класи на кухні готелю «Рейкартц Європа» — один із заходів, запланованих у рамках проведення Днів Німеччини в Україні.

— Нас об’єднують не лише прямі рейси до Мюнхена і Дортмунда, футбол, а й унікальні культурні проекти, міцні наукові та економічні зв’язки. Тут працює багато представників наших компаній. Нас об’єднує спільне майбутнє в Європі, — відзначив Генеральний консул Федеративної Республіки Німеччина в Донецьку Детлеф Вольтер.

— Раніше люди займалися важкою фізичною працею, їм потрібно було багато калорій. Тому в їжі було багато жиру, картоплі, інших енергоносіїв. Тепер німецька кухня стала легшою, в ній більше вітамінів, — розповів Фрідріх Обойкович.

У Європі поширюється мода на здорове харчування та біопродукти, каже співрозмовник: «Це — їсти п’ять разів на день невеликими порціями, насамперед свіжі фрукти та овочі. М’ясо споживати лише як гарнір, а не основну страву. Не пити багато алкоголю, зокрема пива».

А щодо культового пінного напою, то у майстра є навіть рецепт десерту із використанням пива: очищене яблуко із вирізаною серединкою нарізають кільцями та занурюють у рідке тісто із додаванням пива. Потім обсмажують, обкачують у суміші цукру та кориці і подають із кулькою ванільного морозива.

«Під час цього приїзду до України вперше спробував пампушки до борщу. Не можу дочекатися, коли повернуся додому, щоб розповісти про них своїм колегам!» — зізнається Ф. Обойкович. Він каже, що в української та німецької кухні є чимало спільного: наприклад, деруни, квашена капуста, страви з картоплі. «У кухарів по всьому світу однакові продукти. Але кожен береться за справу — і в кожного виходить щось особливе», — вважає майстер.

Фото автора.