Парламентська хроніка

Ранкове засідання 8 жовтня

Верховна Рада України прийняла Закон «Про схвалення рішення Президента України про направлення національного контингенту для участі України в операції «Океанський Щит» та в операції Європейського Союзу «EU NAVFOR ATALANTA». За таке рішення проголосували 334 депутати, проти — 30, утримався — 1. Метою операції «Океанський Щит» є забезпечення безпеки судноплавства в районі Аденської затоки та здійснення професійної підготовки представників регіональних країн, розвиваючи їхні власні можливості боротьби з піратською діяльністю.

Операція Європейського Союзу «EU NAVFOR ATALANTA» була розпочата у грудні 2008 року у рамках Єдиної політики безпеки і оборони з метою боротьби з актами піратства біля узбережжя Сомалі. В обох операціях на ротаційній основі беруть участь по 4—6 військових кораблів країн-членів НАТО, ЄС, а також інших країн, які виявили бажання приєднатися до боротьби з піратством. Участь у миротворчих операціях візьмуть український фрегат «Гетьман Сагайдачний» та вертоліт Ка-27 ПР, підрозділ спеціального призначення зі штатним озброєнням. Фінансування витрат, пов’язаних з участю України в міжнародних миротворчих операціях, здійснюватиметься за рахунок коштів державного бюджету країни.

 Парламент також прийняв рішення заслухати доповідь Кабінету Міністрів України про участь України в діяльності з підтримання міжнародного миру і безпеки у 2012 році. Як зауважив автор постанови — Голова Комітету з питань національної безпеки та оборони Володимир Литвин — парламент має щорічно заслуховувати доповідь уряду про участь українських миротворців у міжнародних операціях. Під час обговорення народні депутати наголошували на потребі врегулювати питання соціального захисту українських військовослужбовців, котрі беруть або брали участь в міжнародних миротворчих операціях, а також членів їхніх родин. 

На початку пленарного засідання Верховна Рада з двох спроб так і не змогла затвердити у цілому порядок денний третьої сесії Верховної Ради України третього скликання. З першої спроби за ухвалення порядку денного сесії проголосували 211 депутатів, з другої спроби ще менше — 191 депутат.

Обранці ніяк не можуть затвердити порядок денний сесії вже третій пленарний тиждень. Фракції не дійшли згоди щодо другого розділу — питання, які додатково пропонуються включити до порядку денного.

У зв’язку з тим, що порядок денний на всю сесію не затверджено, глава парламенту вніс пропозицію затвердити тижневий розклад засідань, що й було проголосовано. Володимир Рибак заявив, що більше не виноситиме на голосування проект постанови про затвердження порядку денного третьої сесії, а парламент щотижня затверджуватиме порядок денний своєї роботи.

Народні депутати прийняли Постанову Верховної Ради «Про присудження щорічної Премії Верховної Ради України педагогічним працівникам загальноосвітніх, професійно-технічних, дошкільних та позашкільних навчальних закладів». Щорічну премію парламенту присуджено 22 педагогам. Розмір премії становить 20 тисяч гривень кожна. Верховна Рада України прийняла в цілому урядовий проект закону «Про внесення зміни до статті 7 Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» щодо осіб, які надають соціальні послуги (343 — «за»). Законодавчим актом до числа осіб, що мають право на призначення державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям, включено тих працездатних членів малозабезпеченої сім’ї, які надають соціальні послуги.

У першому читанні прийнято проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо скорочення кількості документів дозвільного характеру. Законопроектом, який вніс Президент України, пропонується внести зміни до 37 законодавчих актів України, якими пропонується скоротити кількість документів дозвільного характеру, передбачених у спеціальних законодавчих актах.

Представник Президента у Верховній Раді Юрій Мірошниченко, представляючи законопроект, наголосив, що надмірна кількість документів дозвільного характеру, отримання яких вимагається чинним законодавством від суб’єктів господарювання для здійснення того чи іншого виду господарської діяльності, значно ускладнює умови ведення бізнесу, лягає на підприємців додатковим регуляторним тягарем.

Верховна Рада також прийняла в цілому проект закону «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2013 рік» щодо фінансування повторних виборів у п’яти проблемних одномандатних округах, де не встановлено результати парламентських виборів 2012 року.

Так передбачається збільшити видатки ЦВК на 48,8 мільйона гривень за рахунок надходжень НБУ. Із цих коштів 31 781 тис. грн. буде виділено безпосередньо на проведення повторних виборів, 14 344 тис. грн. — на функціонування Державного реєстру виборців.

Під час обговорення представники опозиції висловлювалися проти фінансування веб-камер на виборчих дільницях, вважаючи, що ці кошти витрачаються неналежно. І наполягали, щоб було призначено не лише повторні вибори в п’яти проблемних округах, а й вибори міського голови Києва.

Ще одними ухваленими змінами до держбюджету-2013 перерозподілено видатки двох міністерств — освіти і науки України та молоді та спорту у зв’язку з їх реорганізацією у рамках адмінреформи.

Як доповів міністр освіти та науки Дмитро Табачник, законопроектом перерозподілено бюджетні призначення у межах загального обсягу видатків, без збільшення фінансування.

Довідково

Участь сил і засобів Збройних Сил України у зазначених операціях сприятиме підвищенню міжнародного авторитету України як повноправного партнера в підтриманні миру та безпеки у світі, — йдеться у пояснювальній записці до законопроекту № 3320.

Леся Оробець «Батьківщина».

 

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Євген Балицький, Ірина Геращенко, Юрій Благодир.

 

Сергій Клюєв, Володимир Бандуров, Геннадій Васильєв.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.