Потерпілі внаслідок аварії на хімічному концерні «Стирол» (Горлівка) отримали компенсацію, а саме підприємство зупинено. Про це повідомила журналістам у Донецьку народний депутат України, голова Комітету Верховної Ради України з питань підприємництва, регуляторної та антимонопольної політики Олександра Кужель після зустрічі з керівництвом заводу. Як повідомлялося, у серпні цього року внаслідок викиду рідкого аміаку на підприємстві загинули шестеро робітників і 29 осіб доставлені до лікарні.

«Голова правління «Стиролу» запевнив, що кожен потерпілий отримав на свій рахунок мільйон», — сказала депутат. За її словами, нині підприємство зупинене — через наслідки аварії та різке зниження цін на ринках збуту, працює лише виробництво пластмаси. «Керівник запевнив, що, по-перше, нікого не відправили за свій рахунок у відпустку. Друге — про жодні мінімальні зарплати не йдеться. Єдине — не платять премію за виробництво. Займаються сушкою печей, щоб у мороз не рвонуло, робітники всі задіяні. Чи є тривога з цього приводу? Звичайно, є. Бо знаю, як важко запускається виробництво. Вони сподіваються, що наприкінці листопада — початку грудня відновлять роботу».

Парламентарій привернула увагу до ситуації, яка склалася в системі медико-санітарних експертних комісій (МСЕК) у Донецькій області. «Згідно із законом, якщо шахтар помирає від професійного захворювання, дружині призначається інша пенсія. Вони (МСЕК. — Авт.) відмовляються підписувати профзахворювання, щоб дружини шахтарів не отримали цю пенсію. Отакі борці за економію бюджету. Тільки чомусь не через скорочення витрат державних службовців чи Президента. Я вже написала листи міністру охорони здоров’я та до Антимонопольного комітету. І підготувала законопроект про реформування МСЕК. Це одна з найбільш корупційних організацій, де сам на сам залишаються інваліди, люди соціально незахищені. Навіть від інваліда з однією ногою вимагають заплатити 100—200 доларів, щоб підтвердити: нога в нього так і не виросла», — обурилася голова комітету.

Серед звернень від виборців, які надійшли з Донецької області на адресу депутата, Олександр Кужель відзначила лист із Дружківки: «Мешканці 60 будинків підписали лист про монополію і корупцію у наданні послуг житлово-комунального господарства. Мені подобається, що люди піднімаються за себе. Не потрібно ефемерно захищати партії, якихось лідерів. Коли люди піднімуться і зрозуміють, що вони і є найголовніша і найстрашніша зброя, якої боїться корупціонер, незалежно від рангу, — ось тоді буде порядок».

Голова комітету залишається прихильницею євроінтеграції України і не бачить проблеми в тому, що в цьому питанні провладна фракція та опозиція голосують однаково. «Ми створили робочі групи по кожному із законів. Уже готові закон про прокуратуру і про вибори. Варіант, коли ми домовляємося і до скандалу в залі виробляємо рішення із законопроектів, — це нормально. Вважаю, що ті законопроекти, які можуть сьогодні поліпшити життя підприємців чи пенсійне забезпечення, ми повинні підтримувати. Але нести відповідальність. Є розбіжності, але щодо євроінтеграції кожен пункт б’ється до крові. Бо це — майбутнє законодавство, заради якого ми взагалі все робимо, тут поступок бути не може», — пояснила парламентарій.

Олександра Кужель прогнозує, що перехід України на євростандарти буде болісним, але необхідним: «Підписання Угоди про асоціацію — це все ж підписання європейських стандартів. І далі — робота всієї команди на їх формування. Із Росією потрібно торгувати, потрібно працювати. Але якщо ми обираємо вектор життя... Я молюся і прошу, щоб Тимошенко була хоча б відправлена на лікування і щоб була підписана Угода про асоціацію». При цьому вимогу звільнення екс-прем’єр-міністра Юлії Тимошенко її соратниця по партії назвала умовою Заходу, а не лише опозиції.

Донецька область.