Комітет з питань верховенства права та правосуддя підтримує проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо скорочення кількості документів дозвільного характеру.
На засіданні комітету зазначалося, що законопроект (реєстр. №2436а) спрямовано на поліпшення умов ведення бізнесу шляхом усунення зайвих обмежень у провадженні господарської діяльності. Зокрема, пропонується внести зміни до низки законодавчих актів України, скоротивши кількість документів дозвільного характеру.
Народні депутати звертали увагу на те, що у проекті пропонується також встановити вимогу, за якою дозвільний орган, що оформляє документ дозвільного характеру, здійснює всі необхідні дії щодо одержання погоджень, висновків та інших документів, необхідних для видачі документа дозвільного характеру, без залучення суб’єкта господарювання.
Крім того, передбачається зарахувати до виключної компетенції адміністративного суду прийняття рішень щодо анулювання документа дозвільного характеру з підстави встановлення факту надання в заяві про видачу документа дозвільного характеру та у разі провадження суб’єктом господарювання певних дій щодо здійснення господарської діяльності або видів господарської діяльності, на які отримано документ дозвільного характеру, із порушенням вимог законодавства.
Електронну комерцію узаконять
Комітет з питань правової політики визнав таким, що не суперечить положенням Конституції України проект закону про електронну комерцію.
У законопроекті (реєстр. №2306а), розробленому з метою систематизації чинного законодавства України у сфері електронної комерції, зокрема, передбачено загальні засади функціонування, суб’єкти правовідносин, порядок вчинення правочинів та укладення договорів, вирішення спорів і відповідальність у сфері електронної комерції.
Правові норми, запропоновані проектом, регулюють відносини, що виникають при дистанційному укладенні та виконанні правочинів із купівлі-продажу товарів та/або постачання товарів, виконання робіт і надання послуг, а також пов’язані з ними юридичні дії із застосуванням електронних інформаційно-комунікаційних засобів і технологій, що утворюють сферу електронної комерції.
Інвестори матимуть самостійність
Комітет з питань промислової та інвестиційної політики рекомендує парламенту прийняти у другому читанні та в цілому проект закону «Про особливості провадження інвестиційної діяльності на території Автономної Республіки Крим».
Законопроектом (реєстр. №0877) пропонується визначити особливості провадження інвестиційної діяльності на території Автономної Республіки Крим як невід’ємної частини України.
Передбачено також, що інвестиційна діяльність на території АРК проводиться на принципах: захисту прав та інтересів інвесторів; невтручання органів державної та виконавчої влади; добровільності здійснення інвестицій; рівноправності інвесторів; свободи вибору сфери провадження інвестиційної діяльності тощо. Реєстрація інвестиційних проектів здійснюється на добровільних засадах за поданням інвестора або суб’єкта господарювання, що реалізує такий проект.
За повідомленнями Інформаційного управління Верховної Ради.