Запізнившись на декілька хвилин на вчорашнє засідання Кабінету Міністрів, прем’єр Микола Азаров (на знімку) повідомив, що його затримала зустріч із Єврокомісаром з питань торгівлі Карелом де Гухтом. «Єврокомісар поставив питання, у вирішенні яких зацікавлений Євросоюз, я висловив позиції, в яких зацікавлена Україна. Оскільки асоціація і зона вільної торгівлі — це шлях з двостороннім рухом, то Україна, зі свого боку, має вирішувати питання, які турбують партнерів, проте Євросоюз також повинен робити кроки, які усувають дискомфорт для української зовнішньої торгівлі», — сказав глава уряду та додав, що Єврокомісар запевнив: тимчасове застосування більшості положень угоди почнеться буквально після її підписання.
За словами прем’єра, Україна також ставить питання про надання фінансової і технічної допомоги на імплементацію положень Угоди про асоціацію та, зокрема, на запровадження стандартів і технічних регламентів, які діють в ЄС. Крім того, наша держава зацікавлена у доступі до європейських програм і агенцій з розвитку, які раніше були закриті для України, та у вільному доступі до державних закупівель у цих країнах.
Уже на засіданні уряду М. Азаров доручив віце-прем’єру Юрію Бойку очолити разом з Єврокомісаром роботу з узгодження питань, які були порушені під час переговорів.
Утім, Кабмін показує, що не забуває й про співпрацю з країнами СНД та Митного союзу. На його розгляд було винесено проект Концепції головування України у 2014 році у Співдружності незалежних держав, а також уряд розглянув питання про міжнародні угоди Митного союзу, до яких могла б приєднатися Україна.
Нагадавши, що першої неділі жовтня в Україні відзначається День учителя, М. Азаров зазначив, останнім часом школи будуються і реконструюються по всій Україні, поліпшується їхня матеріальна база. Разом з тим прем’єра турбує те, що чим більше держава вкладає коштів у підготовку педагогічних кадрів, тим менше молодих вчителів йдуть працювати до шкіл.
У зв’язку з цим глава уряду доручив міністру освіти і науки Дмитру Табачнику терміново запропонувати такі зміни до нормативної бази, щоб випускники педагогічних вузів, які навчалися коштом бюджету, обов’язково отримували призначення за фахом та принаймні певний час обов’язково відпрацювали у школі.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.
Факт
У школах працює близько 80 тисяч вчителів пенсійного віку, до того ж за останні 10 років їх кількість збільшилася на 15 тисяч осіб. Натомість кількість учителів віком до 30 років з кожним роком зменшується.