Українському машинобудуванню потрібен перехідний період, щоб привести технічну документацію у відповідність до європейських стандартів. Про це заявив журналістам у Донецьку народний депутат України Валентин Ландик (на знімку).

— Хто працював у Європі, тому легше, бо роками ішов до цих стандартів і директив. Але нам потрібен час, інакше все може зупинитися. Поки Євросоюз погоджується дати нам десь два роки для приведення всієї нормативної документації у відповідність. Не вони під нас, а ми під них повинні підлаштовуватися. Їхня продукція краща, якісніша, і це факт, цього варто прагнути.

За словами депутата, найбільші труднощі очікують машинобудівників, металургів, хіміків, сільгоспвиробників: «Вдумайтеся: на нараді в Києві піднімається генеральний директор заводу «Антонов» і каже: щоб сьогодні всю технічну документацію привести у відповідність до вимог ЄС, потрібно переробити 40 тисяч стандартів. Це вісім-десять років. «Мотор Січ» — йому потрібно 16 тисяч стандартів переробити. Разом із тим «Група Норд» готова до роботи на європейському ринку, оскільки вся документація на побутову техніку — холодильники, морозильні камери, газові плити тощо — адаптована», — додав почесний президент групи Валентин Ландик.

Постачання продукції холдингу «Норд» на російський ринок протягом року скоротилося на 20 відсотків. Найбільший український виробник побутової техніки став однією із жертв «митної війни» з боку Росії. «Зупинили сім автомобілів за пунктом пропуску. Змусили розвантажити, розкрити холодильники. По іншому посту їхали чотири авто з газовими плитами. Та сама пісня: відкрий, покажи сертифікат відповідності. Але в нас усе українське. Кажуть: мовляв, відправимо до федеральної митної служби і дамо відповідь. А на відповідь — від одного до шести місяців», — змалював деталі парламентарій.

Оскаржити дії сусідньої держави, яка під надуманими приводами затримує українські товари і обкладає їх митом, окреме підприємство не може, сказав депутат.

— Це, на жаль, не порушення правил Світової організації торгівлі, вони (росіяни. — Авт.) мають право перевірити, засумніватися в ціні чи обсязі. Я виступав у Верховній Раді, на комітеті, пішов до Прем’єр-міністра, до Голови Верховної Ради, до Торгово-промислової палати. Якщо у них є такі мита, ми повинні запровадити аналогічні проти них. Росія увійшла до СОТ з існуючим митом, і їй дозволено ще на п’ять років його залишити. Ми увійшли з «нулями», не готувалися до захисту. Давайте запроваджувати адекватні заходи. Хоча, якщо вводимо мито проти Росії, воно розповсюджується на всіх, тут же здіймається галас. Але просто з нульовими ставками нам буде дуже важко.

Нині понад 76 відсотків продукції «Норду», який днями відзначив своє 50-річчя, іде на експорт. Із них близько 40 відсотків — до Європи, решта — до країн СНД, Азії, Африки та Латинської Америки. Урочистості з нагоди ювілею підприємства відбулися в Центрі слов’янської культури в Донецьку, де низка працівників холдингу отримала державні нагороди, почесні грамоти та подяки від обласної державної адміністрації і обласної ради.

 

Донецька область.

Фото надане прес-службою ЗАТ «Група Норд».