Комітет Верховної Ради у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів домагатиметься відновлення прозорого механізму надання податкових пільг для підприємств, де працюють люди з обмеженими фізичними можливостями, преференцій при участі їх продукції в тендерах у закупівлях держорганізацій. Члени комітету також мають намір клопотати перед Кабміном і Президентом про звільнення з обійманої посади глави Фонду соціального захисту інвалідів Ігоря Забокрицького у зв’язку з незадовільною роботою. Про це йшлося під час виїзного засідання комітету, яке відбулося в Керчі.

Місцем для проведення виїзного засідання Крим обрано не випадково. Адже саме в Керчі, де цього разу працювали народні депутати, і в столиці кримської автономії Сімферополі сьогодні знаходяться два із чотирьох найбільших і, що не менш важливо, успішних підприємств Українського товариства сліпих (УТОС). Одне з них, керченське підприємство «Крим-Пак», чий досвід вивчили члени комітету, скоро відзначить 70-річний ювілей. Сьогодні тут працює понад 500 людей, які випускають різноманітні канцелярські товари, металеві кришки для консервації та кроненпробки. При тому, що на підприємстві трудяться інваліди по зору, висока культура виробництва в цехах вразила членів комітету. Але ще більше здивувало, що «Крим-Пак» не тільки успішно конкурує сьогодні на внутрішньому ринку України, а й відправляє свою продукцію на експорт.
Однак з початку нинішнього року це та багато інших йому подібних підприємств виявилися під загрозою зупинення виробництва або навіть банкрутства. Парламентарії саме й з’ясовували, в чому причина цього.
Пільги й компенсації для підприємств УТОС ішли на здешевлення продукції і, в остаточному підсумку, допомагали людям з обмеженими фізичними можливостями конкурувати в нинішніх непростих ринкових умовах.
Так було раніше, але цьогоріч усе змінилося. «В Україні зруйновано систему надання податкових пільг підприємствам, що діяла багато років, а новий механізм попросту не працює», — стверджує голова комітету, народний депутат Валерій Сушкевич. Його підтримали багато керівників підприємств громадських організацій інвалідів, які брали участь у роботі виїзного засідання. Якщо раніше питання надання податкових пільг вирішувалося міжвідомчою комісією за участю Мінфіну, Мінекономіки, Мінсоцполітики, фінансової інспекції й робилося це колегіально, прозоро за участю самих інвалідів і їх громадських організацій, то цього року цю комісію скасовано, а її функції передано Мінсоцполітики і місцевим державним адміністраціям.
У результаті за 2013 рік Мінсоцполітики не надало фінансової допомоги жодному з підприємств інвалідів. «Понад те, на цьому ґрунті виникло корупційне середовище, — стверджує голова комітету В. Сушкевич. — Мені телефонують керівники підприємств і називають суми відкотів, які їм пропонують заплатити, щоб одержати пільги. Я таких сум ще не чув! Директори мені кажуть, що їм уже пропонують обговорити питання надання податкових пільг за обідом у ресторані. Це нормально?».
Водночас у Мінсоцполітики критику визнають лише частково. Про корупцію там нічого не знають, але згодні з тим, що новий механізм надання податкових пільг підприємствам громадських організацій інвалідів ще далекий від досконалості. Однак, запевняють у міністерстві, ситуація поступово змінюється на краще, і обіцяють найближчим часом усе виправити. «Із 20 підприємств, які ми розглядали (на предмет надання пільг. — Ред.), щодо 12 прийнято позитивне рішення, щодо чотирьох рішення відкладено і ще стосовно чотирьох документи поки що не надійшли в повному обсязі», — пояснив директор Департаменту пенсійного забезпечення і соціального захисту інвалідів Мінсоцполітики Микола Шамбір.
Проте голова профільного парламентського комітету оцінив роботу міністерства в частині працевлаштування інвалідів, як незадовільну.
Ще більшій критиці на виїзному засіданні комітету було піддано директора Фонду соціального захисту інвалідів Ігоря Забокрицького і роботу його відомства. Профільний комітет не може добитися від керівництва фонду даних про його фінансову діяльність і, водночас, за багатьма статтями, такими, наприклад, як виділення коштів на професійне навчання інвалідів фонд помітно скоротив витрати й цього року вони становили лише 29% від потреби. За все перше півріччя 2013 року за участі фонду створено тільки 123 нових робочих місця для людей з обмеженими фізичними можливостями.
Серед ініціатив, які обговорювали на засіданні комітету, жвавий інтерес викликала пропозиція директора дніпропетровського підприємства УТОС Сергія Кита про законодавче надання преференцій продукції, виробленої підприємствами громадських організацій інвалідів при проведенні тендерів у закупівлях товарів і послуг у державних установах і організаціях. Комітет підтримав і ініціативу Міністерства соціальної політики Криму про оплату комунальних послуг організаціями та підприємствами інвалідів за цінами для населення.
Раціональною видалася народним депутатам і пропозиція представників Державної служби зайнятості фінансово стимулювати самозайнятість інвалідів. «Сьогодні ми не прийняли підсумковий документ, у нас так не заведено, щоб щось обговорювати або голосувати, коли у всіх уже лежить готовий проект», — сказав «Голосу України» Валерій Сушкевич. Усі ініціативи, що пролунали в ході обговорення і знайшли відгук, насамперед, самих інвалідів, будуть доопрацьовані й тільки тоді Комітет у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів прийме остаточне рішення.
Факт
За офіційними даними, 2012 року в Україні зареєстровано понад 400 підприємств громадських організацій інвалідів, на яких працюють більш як 22 тисячі людей. 50% з них — інваліди. Щорік вони виробляють товарів, робіт або послуг на суму близько 2 млрд. грн. Упродовж 2009—2011 років щорічний розмір податкових пільг для цих підприємств становив 150—230 млн. грн. Крім цього, сума фінансової допомоги держави коливалася в межах від 26 млн. до 74 млн. грн.