Днями було оголошено та нагороджено переможців акції «7 чудес Києва». Ними стали (за абеткою): Андріївська церква та Андріївський узвіз, Будинок з химерами, Видубицький монастир, Володимирський собор, Києво-Могилянська академія та Старий Поділ, Києво-Печерська лавра, Софія Київська. Також спеціальними нагородами відзначено Михайлівський Золотоверхий собор як найвизначніший з відтворених об’єктів Києва, а також Миколаївський костел та Національний художній музей як дві визначні пам’ятки столиці, котрі потребують негайної реставрації за підтримки держави.

Нагадаємо, «7 чудес Києва» — це ІV етап Всеукраїнської акції «7 чудес України», яку започаткував 2007 року Фонд Миколи Томенка «Рідна країна». За цей час було визначено «7 історико-архітектурних чудес України», «7 природних чудес» та «7 чудес України: замки, фортеці, палаци».

Народний депутат    М. Томенко розповів, що акція «7 чудес Києва» стартувала на початку цього року. Під час її першого етапу фахівці, експерти та члени оргкомітету акції відібрали 30 об’єктів-фіналістів, які змагалися за звання чудес Києва. Так, з травня на офіційному сайті акції www.7chudes.іn.ua розпочалося інтернет-голосування, де кожен охочий мав змогу обрати свої сім чудес столиці. Паралельно методом анкетування було опитано експертів. Саме за сумою показників інтернет-голосування та експертного голосування визначено переможців акції «7 чудес Києва». Оргкомітет також вирішив об’єднати в одну номінацію об’єкти, які поєднані територіально та створюють своєрідні єдині історико-архітектурні та культурні комплекси міста, — Андріївську церкву з Андріївським узвозом та Києво-Могилянську академію зі Старим Подолом.

«Для нас дуже важливо було поєднати різні історичні періоди: добу Київської Русі, козацьку добу, періоди кінця ХІХ — ХХ століття та українського бароко. Таким чином ці об’єкти створили своєрідну історико-культурну візитівку столиці», — зазначив парламентарій.

Київ, підкреслив він, обрали не випадково, оскільки з одного боку в ньому є фантастичне розмаїття унікальних об’єктів, з другого — їх занедбаність та маловідомість. «Парадокс у тому, що той, хто живе в столиці, теоретично знає історико-архітектурні об’єкти і музеї, але не має часу їх відвідувати. Тому нашим завданням було пропагувати такі пам’ятки, звернути увагу на їх стан і зробити все, щоб відвідуваність зросла», — зазначив народний обранець та додав, що переможці акції після отримання статусу одного з чудес України залежно від регіону за рік отримують відвідуваність на 30%—60% більшу.

М. Томенко переконуватиме парламент, уряд та київську владу ввести мораторій на забудову історичної частини Києва. «Такими акціями ми привертаємо увагу, але рятувати треба державною політикою», — наголосив народний депутат.

Також М. Томенко повідомив, що про переможців акції «7 чудес Києва» знімуть фільм, який транслюватиметься на телеканалах «Рада», Перший Національний, ТВІ. Нині тривають переговори з каналом «24». Фільм перекладуть на іноземні мови й роздадуть посольствам.

Андріївська церква та Андріївський узвіз — одні з переможців конкурсу.

Микола Томенко — організатор акції.

Загальне фото представників унікальних культових споруд столиці.

 

Сім чудес Києва отримали свої нагороди .

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.