В Одесі під головуванням народного депутата Петра Цибенка (фракція КПУ) відбулося виїзне засідання Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики і праці. Перша частина засідання пройшла у так званому динамічному режимі — народні депутати відвідали одеські санаторії імені М. Пирогова, «Салют» та імені Горького, де ознайомилися з роботою оздоровниць, лікувальною базою, умовами фінансування.

Санаторій «Салют», зазначалось у виступі народного депутата Світлани Фабрикант (фракція Партії регіонів), практично не фінансується і не виключено, що невдовзі може постати питання про його банкрутство. Тут зношено 80 відсотків обладнання, залишає бажати кращого лікувальна база. Ситуація в «Салюті» сьогодні така скрутна, що після недавнього шторму, який бушував над Одесою, в оздоровниці не знайшлося коштів, аби засклити вирвані вітром шибки, їх довелося затягти прозорою плівкою.

У санаторії імені Горького інша картина. Тут щороку вдається капітально ремонтувати по одному зі спальних і лікувальних корпусів. Завдяки активній позиції прокуратури Одеської області за рішенням суду у власність держави було повернуто один із 3,8 гектара санаторної території, незаконно відчуженої свого часу на користь юридичних і фізичних осіб. У цій оздоровниці керівникам удалося знайти розумне використання комерційних можливостей і за рахунок цього розгорнути програму модернізації одного з найстаріших санаторіїв.

Клінічний санаторій імені М. Пирогова, розташований на знаменитому Куяльницькому лимані, щороку забезпечує лікування 3000 людей. Райдужна, на перший погляд, цифра. Але ще кілька років тому у трьох корпусах санаторію щорік за путівками і курсівками оздоровлювалося 45 тисяч осіб. 

Голова підкомітету з питань соціального страхування, розвитку соціального діалогу і діяльності об’єднань громадян — учасників соціального діалогу народний депутат Людмила Денісова (фракція «Батьківщина») навела таку деталь: за даними 2011 року, із тисячі людей своїм правом придбати санаторно-курортну путівку скористалося лише семеро. Така ситуація просто обурлива, бо застрахованими Фондом з тимчасової втрати працездатності в Україні є 13,5 мільйона осіб. 

На думку заступника голови Федерації профспілок України Григорія Осового, нинішня рентабельність роботи оздоровниць у 2—4% або їхня збитковість не дозволять у недалекому майбутньому розвивати лікувальну базу й матеріально-технічне оснащення оздоровниць. Санаторії країни сьогодні потребують деяких короткочасних пільг, які допоможуть їм у подальшому розвитку. Йдеться про пільги в оплаті податку на землю, оплаті енергоносіїв, стимулювання оздоровниць, які використовують енергозберігаючі технології.

 

Одеса.

Ініціатива

Реальні строки надходження в регіони путівок в оздоровниці затягуються. В чому причина? У тривалості проведення за часом тендерних процедур закупівель путівок. Можливо, треба відмовитися від тендерів і перейти до процедур укладання договорів між фондами соціального страхування та оздоровницями? Цю пропозицію підтримала і народний депутат Світлана Фабрикант.