Житлово-комунальне господарство Донецької області готове до роботи в осінньо-зимовий період на 100 відсотків. Про це заявив під час колегії обласної державної адміністрації заступник голови ОДА Валерій Лукашенко. Керівник області Андрій Шишацький вважає, що відставання від графіка ремонтних робіт, яке спостерігається в деяких містах і районах, у цілому не вплине на роботу комунальних підприємств під час холодів. Соціальні об’єкти — школи, дитсадки, лікарні — влада пропонує опалювати вже з 1 жовтня.
Станом на понеділок теплом були забезпечені 47 об’єктів соціальної сфери області, в тому числі — в Макіївці, Артемівському, Шахтарському, Мар’їнському районах. Першими підключають вугільні котельні. А от робота газових котельних залежить від домовленостей із НАК «Нафтогаз України», якому підприємства теплокомуненерго області за три роки заборгували один мільярд гривень.
Особливу увагу прикуто до Світлодарська, де навесні цього року сталася аварія на ТЕС, яка забезпечувала теплом місто. На станції тривають відновні роботи, а для житлового сектору споруджується окрема котельня. Вона опалюватиме багатоквартирні будинки, школи, дитсадки та лікарні. Мешканці приватного сектору матимуть індивідуальне теплопостачання: за кошти державного бюджету їм встановили 90 котлів.
Нова котельня запрацює із початком опалювального сезону, 15 жовтня. Але тепер за тепло світлодарці сплачуватимуть удвічі більше, ніж до аварії: послуги станції були дешевшими за послуги котельної. Це викликає невдоволення мешканців, частина яких вже залишилася без роботи після аварії. Голова облдержадміністрації повідомив, що звернувся до уряду із клопотанням залишити для Світлодарська попередні тарифи, але поки позитивне рішення не прийняте.
Ще одне болюче питання — опалення державних вишів, які фінансуються із Києва. Минулого сезону технічні вузи не мали коштів, аби повністю розрахуватися за тепло, і змушені були відключати деякі корпуси від опалення. Невідомо, чи покращиться ситуація цього року, але в Донецькому національному технічному університеті вже відпрацьовують експериментальний режим дистанційного навчання: студенти слухатимуть лекції та отримуватимуть завдання по Інтернету, а виконуватимуть за місцем проживання.
Коментуючи ситуацію, Андрій Шишацький зазначив, що вищі навчальні заклади регіону заборгували за тепло близько дев’яти мільйонів гривень. При цьому виші підпорядковуються Міністерству освіти і науки, яке їх фінансує. Керівник області зазначив, що звернувся до відомства із попередженням, що з такими боргами теплоенергетики не зможуть забезпечити опалення приміщень університетів. На думку голови облдержадміністрації, відповідальність за ситуацію лежить на власниках навчальних закладів. Загалом підрозділи центральних органів виконавчої влади, розташовані в Донецькій області, заборгували за тепло майже 30 мільйонів гривень.
 
Донецька область.