Комітет Верховної Ради з питань податкової та митної політики рекомендує парламенту направити на доопрацювання проект закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо впорядкування проведення перевірок» (№2679).
 Законопроектом пропонується включити платників податків — виробників промислової та сільськогосподарської продукції, які протягом останніх п’яти років не скорочують обсяги виробництва основної продукції та робочі місця, збільшують суми сплачуваних ними податків та зборів тощо, до плану-графіка проведення перевірок не частіше,  ніж раз на п’ять календарних років.
Крім того, забороняється проведення будь-яких перевірок державними податковими органами на підставі анонімних заяв, скарг та інших звернень, а також іншої необґрунтованої інформації.
На засіданні комітету зазначалося, що деякі запропоновані проектом зміни потребують доопрацювання, а інші вже реалізовані в межах чинного законодавства.
Так, зазначений п’ятирічний строк перевищуватиме трирічний строк давності, визначений пунктом 102.1 статті 102 Податкового кодексу, протягом якого контролюючі органи мають право проводити перевірки та визначати зобов’язання платників податків. Такий підхід, вважають народні депутати, створює передумови для неконтрольованого ухилення від оподаткування. Крім того, запропоновані критерії платників податків — виробників промислової та сільськогосподарської продукції — не є гарантом їх сумлінності, оскільки не виключають досягнення критеріїв одночасно з побудовою схем ухилення від оподаткування.
На думку парламентаріїв, обмеження частоти включення окремих підприємств до плану-графіка документальних перевірок не убезпечує їх від проведення контролюючими органами інших перевірок.
Пропозиція щодо заборони проведення перевірок на підставі анонімних заяв, скарг та інших звернень, наголошувалося на засіданні, фактично вже реалізована в межах чинного законодавства. Оскільки такі звернення взагалі не розглядаються, отже, не можуть бути підставою для проведення перевірок. 
Вл. інф.
Довідково
Відповідно до пункту 77.2 статті 77 Податкового кодексу до плану-графіка проведення документальних планових перевірок відбираються платники, які мають ризик щодо несплати податків та зборів. Періодичність їх проведення визначається залежно від ступеня ризику, котрий поділяється на високий, середній та незначний. Платники податків з незначним ступенем ризику включаються до плану-графіка не частіше, ніж раз на три календарних роки, середнім — не частіше, ніж раз на два календарних роки, високим — не частіше одного разу на календарний рік.