Близько 500 учасників з усіх областей України зібралися в Києві на Національному ярмарку бібліотечних інновацій «Сучасна бібліотека: рухаємось вперед». Протягом двох днів бібліотекарі ділитимуться досвідом надання нових послуг та використання сучасних технологій, навчатимуться тому, як налагодити партнерські відносини із владою та бізнесом, дізнаватимуться про форми співпраці з медіа і громадою. Уперше за час проведення таких ярмарків організатори влаштовують конкурс «Супербібліотекар», під час якого визначать найкреативнішого, найхаризматичнішого та найініціативнішого працівника.

«Значення таких зустрічей — практичне. Ми обмінюємося начебто словами, але насправді — справами. Ми з вами, бібліотекарі, повинні бути духовним двигуном суспільства», — заявив на відкритті ярмарку міністр культури України Леонід Новохатько.

Захід відбувся за участю Надзвичайного і Повноважного Посла США в Україні Джеффрі Пайєтта, для якого бібліотечний форум став однією з перших публічних зустрічей з представниками культури. «Бібліотеки в США завжди були наріжним каменем демократії. Вони — центри громади, які сприяють більшій активності суспільства. Ось чому, починаючи з 2001 року, уряд США надав 1 мільйон 700 тисяч доларів 147 публічним бібліотекам України для вільного доступу до Інтернету. Також я дуже пишаюся тією роллю, яку відіграє фундація Білла і Мелінди Гейтс у підтримці бібліотек. Це спирається на традиційну американську філантропію», — відзначив дипломат.

Сьогодні програма «Бібліоміст», яка здійснюється за партнерської участі організацій США та України, охоплює понад 1500 українських бібліотек. Завдяки програмі книгозбірні отримали сучасну комп’ютерну техніку, Інтернет, а мешканці міст і сіл — можливість долучитися до всіх переваг нових технологій.

— У селі з появою Інтернету з’явилися необхідні людям послуги. Приходять зробити копію, скачати якийсь документ, школярі реєструються на вступ до вишів, пенсіонери — на виплати в Ощадбанку. Не потрібно нікуди їхати. Це наймасовіші послуги. А тепер через Інтернет шукають і купують товари, роблять каталоги своєї продукції. А як машину чи мотоцикл купувати —то обов’язкового до бібліотеки приходять, дивляться на ціни. Тут, на ярмарку, дуже приємна атмосфера, відчуваєш гордість за свою професію. Сьогодні ми зрозуміли, що йдемо в ногу з часом, — розповіла учасниця ярмарку Наталя Захожа з Костопільського району Рівненської області.

Наталя Мірошниченко з Херсонської обласної наукової бібліотеки імені Гончара керує центром для читачів з особливими потребами. Співрозмовниця каже, що кількість таких користувачів збільшується — зокрема, людей із вадами зору. «Приходять і такі, хто не був у бібліотеці років 20. Кажуть: як здорово! Бібліотека стає відкритішою, центром життя громади, де постійно відбувається щось цікаве».

Під час форуму презентовано видання «Бібліотечна кухня» — книгу, що містить рецепти успіху бібліотек з усієї України. Крім того, поради колегам дадуть гості — представники бібліотек Латвії, Литви та Польщі.

Зліва направо: директор програми «Бібліоміст» Матей Новак, президент Української бібліотечної асоціації Ірина Шевченко, Джеффрі Пайєтт, Леонід Новохатько під час церемонії відкриття ярмарку.

Фото автора.