В одному з найкращих навчальних закладів системи МВС України, у Харківському національному університеті внутрішніх справ, курсанти першого курсу склали присягу на вірність народу України і відкрили пам’ятник... випускнику університету.

Міністр внутрішніх справ України Віталій Захарченко, голова Харківської обласної державної адміністрації Михайло Добкін, народні депутати України та інші почесні гості взяли участь у відкритті скульптурної композиції «Випускник університету», яка була створена за ініціативи ректора університету генерал-полковника міліції Сергія Гусарова.

Відкриваючи цю оригінальну скульптуру, ректор університету зазначив, що вона уособлює кожного з тих тисяч випускників університету, що вже несуть службу в органах внутрішніх справ України, і тих, хто приєднається до них у майбутньому. Її створено з виховною метою і встановлено на малому плацу університету. В подальшому тут планується проводити різні урочисті та заходи патріотичного характеру.

Міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко наголосив, що Харківський національний університет внутрішніх справ є одним з найкращих вищих навчальних закладів системи МВС України, і пам’ятник курсанту є втіленням образу майбутнього правоохоронця, котрий готовий захищати права і свободи громадян своєї держави, суспільну злагоду та порядок.

Починаючи з 1994 року, від часу заснування навчального закладу, лави правоохоронців поповнили понад п’ятнадцять тисяч офіцерів міліції — колишніх курсантів університету. Чимало з них згодом стали висококваліфікованими фахівцями, професіоналами своєї справи і тепер несуть службу на відповідальних керівних посадах різних структур МВС, прославляючи ім’я університету. Одному із них, випускнику університету, начальнику факультету підготовки фахівців для підрозділів слідства підполковнику міліції Олександру Музичуку було надано право відкрити скульптурну композицію «Випускник університету», автором якої став народний художник України, скульптор Сейфаддін Гурбанов.

Вітаючи курсантів першого курсу університету з прийняттям присяги працівника органів внутрішніх справ України від імені колегії Міністерства внутрішніх справ і особисто від себе, міністр В. Захарченко зокрема зазначив:

— Нехай у вашому подальшому житті офіцерська честь для вас буде понад усе. Докладайте усіх зусиль, щоб сприяти підвищенню престижу правоохоронця та авторитету Міністерства внутрішніх справ України. Пам’ятайте, що віднині для кожного з вас слова присяги — це закон, а щоб його виконувати, необхідно бути не лише професіоналом, а й мати високі моральні й фізичні якості. Ми закликаємо вас любити Україну, дотримуватися Конституції, наполегливо опановувати знання, поважати та шанувати викладачів і наставників, батьків і товаришів по службі. Бажаю вам доброго здоров’я, щастя та успіху в нелегкій, але почесній справі правоохоронця, з честю та гідністю нести звання курсанта Харківського національного університету внутрішніх справ.

Ректор ХНУВС, генерал-полковник міліції Сергій Гусаров у своїй промові відзначив, що колектив університету робить усе можливе, щоб забезпечити курсантам якісне навчання та дозвілля. Багато було зроблено для покращення навчальної та матеріально-технічної бази. «Але всі наші здобутки були б неможливі без підтримки Президента України та керівництва МВС України, — підкреслив він. — За це ми їм вдячні. Колектив університету постійно відчуває увагу до навчальних закладів, підтримку керівництва країни, з розумінням і наполегливістю втілює в життя усі стратегічні напрями розвитку та вдосконалення підготовки кадрів для МВС України.

Наприкінці урочистостей Віталій Захарченко та Сергій Гусаров особисто поспілкувалися з курсантами університету та їхніми батьками, першокурсники прокрокували урочистим маршем.

Одним із завдань, які окреслив міністр внутрішніх справ України Віталій Захарченко, призначаючи на посаду ректора університету Сергія Гусарова у жовтні минулого року, було покращення матеріально-технічної бази вищого навчального закладу. Тому менш ніж за рік під керівництвом Сергія Миколайовича в університеті відбулися масштабні позитивні зміни, як, наприклад, спорудження сучасного спортивного комплексу для ігрових видів спорту. Після урочистостей, пов’язаних із прийняттям присяги працівника ОВС, почесні гості взяли участь у його відкритті. Це два сучасних майданчики для гри у міні-футбол, три майданчики для гри у волейбол та один для баскетболу. Курсанти кожного інституту і факультету, до речі, одержали в подарунок і новенькі комплекти спортивної форми від ректора Сергія Гусарова, палкого прихильника здорового способу життя.

Цього ж дня міністр вручив Харківському національному університету внутрішніх справ ключі від нового автобуса, а харківському гарнізону — 30 нових автомобілів «Тойота», зазначивши, що вони значно допоможуть працівникам правоохоронних органів підтримувати порядок і безпеку на вулицях міста.

Не залишилися без уваги цього святкового дня і курсанти особливої категорії. Цьогоріч на першому курсі навчається 18 курсантів-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. З ними міністр внутрішніх справ України Віталій Захарченко, голова Харківської обласної державної адміністрації Михайло Добкін і ректор університету Сергій Гусаров зустрілися окремо. Міністр звернувся до юнаків і дівчат з напутнім словом, побажав їм успіхів у навчанні та майбутній міліцейській службі. Михайло Добкін під час зустрічі виступив з ініціативою запровадити спеціальну стипендію для курсантів-сиріт. «Вони повинні мати свої можливості. Всі вони молоді, всі мають свої бажання, і їм потрібно допомогти», — зазначив керівник області.

На згадку про зустріч міністр передав курсантам пам’ятні подарунки — електронні книги, командирські годинники та книги про історію Міністерства внутрішніх справ України.

Публікацію підготував Микола КОСИЙ.

Ректор ХНУВС С. Гусаров, міністр внутрішніх справ України В. Захарченко, голова Харківської облдержадміністрації М. Добкін під час урочистостей.

Скульптурна композиція «Випускник університету».

Присяга на вірність народу України.

Фото ВЗГ ХНУВС.