У зарубіжному журналі «Новые огнеупоры» з гордістю прочитав: «Одним із найуспішніших проектів у плані конкурентоспроможності вітчизняних вогнетривких виробів є продувальні пробки для сталерозливних ковшів виробництва АТ «УкрНДІВ ім. А. С. Бережного»... Випробування пробок різних фірм-виробників показали, що пробки АТ «УкрНДІВ ім. А. С. Бережного «... перевершують імпортні аналоги ЗА СТІЙКІСТЮ ТА СТАБІЛЬНІСТЮ ПРОДУВАННЯ». І далі: «Практика показує, що скласти реальну конкуренцію якості імпортних вогнетривів здатне АТ «УкрНДІВ ім. А. С. Бережного», що володіє науковою базою і можливістю проведення ВЛАСНИХ досліджень із наступним впровадженням у готовій продукції».

Настав час сказати, про яке підприємство йдеться та розшифрувати абревіатуру: АТ (нині ПАТ) «УкрНДІВ» — це Український науково-дослідний інститут вогнетривів (м. Харків). У жовтні він відзначить 86 років від дня заснування. Сьогодні це публічне акціонерне товариство — єдина в Україні спеціалізована наукова організація, що розробляє та випускає унікальну (як за якістю, так і за ціною) конкурентоспроможну на світовому ринку вогнетривку продукцію, яку не виготовляють промислові підприємства.

— УкрНДІВ пропонує технології виробництва практично всіх видів вогнетривів, — відзначає директор доктор технічних наук, заслужений діяч науки та техніки Володимир Примаченко. — Торік, скажімо, для підприємств хімічної, скляної, металургійної, машинобудівної, електротехнічної й інших галузей виконано майже 200 замовлень, розроблялося 17 наукових проектів. І не тільки для українських підприємств, а й закордонних. Немає теми, яка не до снаги нашим науковцям, у складі яких — чотири доктори і 17 кандидатів наук, інженерам і фахівцям досвідченого виробництва. Інститут впроваджує у виробництво комплекс високоефективних алюмосилікатних, корундових, магнезіальних і інших вогнетривких виробів; технічної кераміки, набивних, наливних вогнетривів з температурою експлуатації до 2200—2400 градусів (докладніше про продукцію УкрНДІВ читайте в «Голосі України» за 17.09.13 г.).

Наша довідка

ПАТ має випробувальний центр для визначення всіх властивостей вогнетривів і єдиний в Україні технічний комітет їх стандартизації. При інституті функціонує аспірантура з підготовки кадрів вищої кваліфікації. У НДІ захистилися 15 докторів і кандидатів технічних наук. Із дня заснування він щорічно випускає Збірник наукових праць, включений до переліку спеціалізованих видань країни, в яких можна публікувати результати дисертаційних робіт. УкрНДІВ проводить у Харкову конференції, а також бере активну участь у міжнародних симпозіумах і виставках (Росія, Білорусь, Японія, Китай, Канада). Його співробітники щорічно публікують до 70 наукових статей, подають 10 — 15 заявок на винаходи та одержують патенти.

61024 м. Харків, вул. Гуданова 18

Тел. (057) 700-34-40 Факс (057) 714-29-45

E-mail: ukrniio@kharkov.ukrtel.net