На розширеному засідання Комітет Верховної Ради з питань культури і духовності розглянув урядовий законопроект №3100 (щодо вдосконалення законодавчого регулювання благодійної діяльності).

Ще напередодні голова комітету В’ячеслав Кириленко заявив журналістам, що цей законопроект «викликав значний суспільний резонанс, в основному негативний, бо він ускладнює діяльність благодійників та благодійних організацій». Хоча в урядових поправках до чинного Закону йдеться нібито про якісь додаткові надходження до бюджету, але вони мізерні, а можливі соціальні наслідки — значні, тож у бюджетному плані гра не вартує свічок, підкреслив депутат.

Нагадаємо, що законопроект №3100 був зареєстрований у Верховній Раді 16 серпня — за 12 днів до завершення терміну, необхідного для громадського обговорення. Вже в цьому громадські активісти та експерти вбачають порушення. Особливе ж занепокоєння і протести викликали п’ять поправок до чинного Закону про благодійну діяльність.

Перша з тих поправок: обов’язкове нотаріальне посвідчення договорів про благодійні пожертви (якщо сума пожертви перевищує 850 гривень, треба укладати письмову угоду і йти з нею до нотаріуса). Директор Українського форуму благодійників Анна Гулевська-Черниш вважає: якщо це положення набере чинності, ми отримаємо зменшення приватних і корпоративних пожертв. А 50 відсотків тих пожертв у нас ідуть на медичні цілі. Деякі експерти вважають, що зменшення таких пожертв сягне 80 відсотків. Це, приміром, означає, що 26 дітей із 32 не зможуть виїхати на трансплантацію кісткового мозку від нерідного донора, що не проводиться в Україні.

Сама по собі ця поправка про нотаріальне посвідчення не узгоджується з іншими нормами законодавства і є справжнім анахронізмом, адже тепер доведеться забути про онлайн-благодійництво, Інтернет та інші зручні й прозорі способи допомоги людям. Це при тому, що обсяг благодійних пожертв в Україні і так не найвищий у світі. Прикметно, що цей пункт поправок є порушенням Стратегії державної політики сприяння розвитку громадянського суспільства і Стратегії реформування соціальних послуг.

Самі благодійники вважають, що подібні поправки — наслідок або некомпетентності, або жадібності чиновників. Згаданий Український форум благодійників зібрав понад 10 тисяч підписів під відкритим протестним зверненням до Прем’єр-міністра та парламенту і ще сорок підписів керівників благодійних фондів та організацій.

Серед інших новацій законопроекту №3100, що спричинили громадське занепокоєння, називають ліквідацію обмежень на передачу земельних ділянок та іншого нерухомого майна у сервітути (в користування) благодійним організаціям. За статтею 8 чинного закону, це можна робити з умовою, що земля чи інше майно використовуватиметься тільки на благодійну діяльність. Тепер таке обмеження пропонується зняти. Таким чином, вважають експерти, благодійні фонди та організації втягуються в корупційні схеми.

Розкритиковані експертами та громадськістю ще деякі поправки, що стосувалися, зокрема, заборони створення благодійних установ через заповіти та виключення з видів благодійної діяльності проведення негрошових лотерей.

Як і слід було чекати, члени комітету ухвалили: рекомендувати Верховній Раді відхилити законопроект №3100.