Парламентська хроніка

Ранкове засідання 20 вересня
 
На годину запитань до уряду Кабінет Міністрів прибув до парламенту на чолі з Першим віце-прем’єр-міністром Сергієм Арбузовим. Доповідали урядовці про виконання цьогорічного бюджету та про основні принципи формування проекту кошторису на 2014 рік. А також про заходи з подолання наслідків повені в Одеському та інших регіонах країни.
Так, перший заступник міністра фінансів Анатолій Мярковський повідомив, що Кабінет Міністрів відкликав проект держбюджету на 2014 рік через те, що до парламенту надійшли законопроекти, які потребують додаткових видатків на 
17,5 мільярда гривень. 
«Ми не могли зарезервувати у бюджеті кошти на виконання законопроекту. Також до уряду надійшли депутатські звернення щодо виділення коштів на суму 1,8 млрд. грн.», — сказав він. Крім того, за його словами, у парламенті є законодавчі акти, які дають змогу збільшити доходи бюджету на майже 30 млрд. грн. «Тому ми вирішили відкликати бюджет», — сказав урядовець.
За його словами, під час доопрацювання проекту бюджету має бути враховано прогноз, який відповідатиме поточній економічній ситуації в Україні та світі. «Нестабільність світової економіки цього року вплинула на розвиток нашої економіки та на її перспективи у найближчому часі. Зокрема, рецесійні процеси в країнах єврозони тривають уже п’ятий квартал поспіль», — сказав він.
Зовнішні чинники, наголосив А. Мярковський, позначилися на економіці країни і у 2013 році також. Зокрема, експорт товарів за сім місяців знизився на 8,5%. В окремих галузях промислового виробництва відсутнє зростання протягом року. Водночас за рахунок реалізації політики енергоефективності та імпортозаміщення частково вдалося зменшити імпорт товарів. Він, за словами урядовця, за сім місяців зменшився на 12,2% і становить 45 млрд. дол. США. «Сальдо зведеного платіжного балансу за сім місяців було додатнім і становило 1,9 млрд. дол., тоді як торік це сальдо мало від’ємне значення», — додав він.
Щодо підвищення соціальних стандартів та збільшення заробітних плат, які відбулися цього року, то вони, як повідомив перший заступник міністра, дали позитивний імпульс на стимулювання внутрішнього попиту. «Середньомісячна номінальна зарплата штатного працівника за сім місяців зросла на 8,9%, до 3 тис. 215 грн.», — сказав він. Водночас урядовець повідомив, що  на перше вересня заборгованість з виплати зарплат та пенсій бюджетникам відсутня. За його словами, за вісім місяців Пенсійний фонд отримав з бюджету 55,5 млрд. грн. А видатки з бюджету на покриття дефіциту Пенсійного фонду зросли на 33,1%.
Щоправда, опозиційні народні депутати наданою інформацією були невдоволені. Як зауважила Олександра Кужель, доповідь була «порожньою». Звертаючись до першого віце-прем’єра, депутат зауважила: «Наближається опалювальний сезон. Заборгованість перед «Нафтогазом» становить 17 млрд. грн., а розрахунки векселями вони не приймають. Ви протягнули цей закон, а ваша установа не приймає розрахунки. Скажіть, будь ласка, хто відповідатиме за те, що не працює інструмент?».
Утім, С. Арбузов спростував наявність будь-яких проблем. І додав: «Необхідна кількість газу до сховищ закачується. Його однозначно вистачить на весь опалювальний сезон», — сказав він.
Водночас голова Державної служби з надзвичайних ситуацій Михайло Болотських поінформував депутатів про подолання наслідків повені. За його словами, за декілька днів в Одеському регіоні випала чотиримісячна норма опадів. Чого не спостерігалося протягом 120 років.
«Дощовими паводками було підтоплено 449 житлових будинків, 91 з яких зруйнувався. 285 — в аварійному стані. Стихійної дії води зазнали 488 дворогосподарств», — повідомив він. І запевнив: нині обстановка в області цілком стабілізована. Загрози збільшення підтоплень немає. Йде контрольоване сходження рівня води з короткочасним підняттям на окремих територіях Татарбунарського району.
Потому сесія розглянула два альтернативні законопроекти про службу пробації. Проектом Віктора Швеця передбачалося створення такої служби. Водночас заходи пробації, відповідно до проекту, мали здійснюватися щодо осіб, які вчинили кримінальні правопорушення невеликої та середньої тяжкості за умови визнання особою своєї вини у вчиненні кримінального правопорушення.
Урядовий проект передбачає впровадження моделі пробації у роботу існуючої вже служби — кримінально-виконавчої інспекції, яку пропонувалося перейменувати на «органи пробації» та надати їй додаткові повноваження та покласти на неї додаткові обов’язки.
Цей законопроект передбачав низку новел. Зокрема, однією із функцій органів пробації мало стати складання досудових доповідей, тобто письмового забезпечення суду інформацією, що характеризуватиме особу, яка притягається до кримінальної відповідальності. Крім цього, проектом передбачається, що однією із функцій органів пробації буде здійснення нагляду та проведення з клієнтами соціально-виховної роботи. Вона мала проводитися за індивідуальним планом з урахуванням оцінки ризиків вчинення клієнтом нових кримінальних правопорушень.
Профільний Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності після розгляду цих проектів дійшов висновку, що у першому читанні варто підтримати урядовий проект, а варіант В. Швеця відхилити.
Висловлюючись від фракцій, Валентин Наливайченко («УДАР»), зокрема, запропонував відправити обидва документи на повторне перше читання, щоб створити єдиний документ, більш досконалий. Підтримав його і Юрій Одарченко («Батьківщина»). На думку Віталія Журавського (Партія регіонів), підтримувати варто урядовий проект, як більш досконалий. Протилежну думку висловив представник «Свободи» Євген Мельник, який запропонував підтримати проект Швеця, а урядовий відхилити.
Утім, голосування так і не відбулося. Адже, як зауважив Голова Верховної Ради Володимир Рибак, «дисципліна така, що у сесійній залі перебуває 170 народних депутатів». Тож визначатимуться депутати щодо цього питання іншого разу.
Водночас Голова Верховної Ради зробив оголошення. Він нагадав, що 12 вересня 2013 року Вищий адміністративний суд України ухвалив постанову, якою визнав недостовірними результати чергових виборів народних депутатів 28 жовтня в одномандатному виборчому окрузі №133. Цим же рішенням було скасовано постанову ЦВК від 23.11.12 року №1980 в частині реєстрації обраним народним депутатом по одномандатному виборчому округу №133 Маркова Ігоря Олеговича. «Визнано відсутність у Маркова статусу та повноважень народного депутата України та зобов’язано ЦВК вчинити дії з організації підготовки та проведення повторних виборів народних депутатів в одномандатному виборчому окрузі №133 у відповідності до вимог законодавства України про вибори. Це судове рішення набрало законної сили з моменту проголошення і не може бути оскаржене», — повідомив В. Рибак. Водночас він зауважив: «Відповідно до ч.5 ст. 124 Конституції України судове рішення є обов’язковим до виконання на всій території України. І ми будемо виконувати рішення суду». Водночас глава парламенту не зробив розпоряджень щодо блокування картки депутата.
 
Довідково
 
Під поняттям «пробація» розуміється сукупність наглядових, соціальних, виховних та профілактичних заходів, які застосовуються за рішенням суду до осіб, що підозрюються у вчиненні кримінального правопорушення, обвинувачуваних або визнаних судом винними у вчиненні кримінального правопорушення невеликої та середньої тяжкості.
 
Із днем народження цього дня вітали Володимира Бойка (Партія регіонів) та Ірину Сех («Свобода») (на знімку).
 
Ложа уряду у Верховній Раді України. У центрі: голова Державної служби України з надзвичайних ситуацій Михайло Болотських. 
Стоять(зліва направо): міністр оборони України Павло Лебедєв, народний депутат Віктор Турманов, міністр доходів і зборів України Олександр Клименко, міністр внутрішніх справ України Віталій Захарченко.
 
Фото  Сергія КОВАЛЬЧУКА.