У Спасо-Преображенському кафедральному соборі Донецька з нагоди 1025-річчя Хрещення Русі освятили пам’ятник Святому апостолу Андрію Первозваному, який здавна вважається покровителем православної церкви. Подія зібрала на площі перед храмом керівників міста й області, а також сотні городян.

Пам’ятник виготовлено на дільниці лиття дзвонів Донецького металургійного заводу бригадою майстрів на чолі з Сергієм Самойловим.

— Глиняну модель заввишки 4,3 метра і вагою 3,4 тонни виконали донецькі скульптори. А потім уже ми взялися до роботи. Графік був дуже напружений, бо мали встигнути до визначеної дати, — розповів майстер. — Відтепер іще один витвір наших майстрів прикрасить місто і тішитиме городян.

Також напередодні ювілею Хрещення Русі на Донеччину привезли чудотворну Касперівську ікону Пресвятої Богородиці. В рамках святкувань у Центрі слов’янської культури відбулася урочиста академія, під час якої єпархії, громади, а також окремі представники духовенства отримали грамоти і відзнаки від керівників обласної та міської рад, обласної державної адміністрації.

«Сьогодні можна сказати, що за 25 років, які минули з тисячоліття Хрещення Русі, із будівництвом храмів та відкриттям монастирів змінилося і духовне обличчя Донбасу. В наші дні — це не лише найбільший промисловий регіон, який забезпечує близько 20 відсотків виробництва держави, а й духовний центр сходу України», — зазначив архієпископ Горлівський і Слов’янський Митрофан.

Донецька область.

Фото прес-служби Донецької обласної  державної адміністрації.