У Комітеті Верховної Ради з питань культури і духовності відбулося розширене засідання, під час якого було обговорено зміни до Закону «Про благодійну діяльність та благодійні організації» (щодо вдосконалення законодавчого регулювання благодійної діяльності).
Урядовим документом (реєстр. №3100) пропонується, зокрема, встановити, що договір про благодійну пожертву валютних цінностей на суму, яка перевищує п’ятдесятикратний розмір неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, укладається у письмовій формі та підлягає нотаріальному посвідченню.
Однак, на думку голови комітету В’ячеслава Кириленка, запропоновані юридичні процедури ускладнюють діяльність благодійних організацій. «І ті, нібито додаткові, надходження до бюджету в цьому випадку не покривають обурення і негативного резонансу, який він спричиняє у середовищі благодійників, а також і в людей, котрі потребують допомоги», — переконаний він.
Характеризуючи обговорюваний законопроект, учасники заходу зазначали, зокрема, що його прийняття призведе до цілої низки негативних соціальних наслідків не лише для українського суспільства в цілому, а й для розвитку благодійництва в Україні. Наголошувалося також, що за умови ухвалення документа будуть значно обмежені можливості використання сучасних та прозорих засобів оперативного залучення благодійних пожертв, особливо у сфері «он-лайн благодійності». За словами виступаючих, документ «є особливо загрозливим для сфери надання послуг інвалідам, бездомним, особам з ВІЛ та іншим найбільш соціально вразливим верствам населення».
Під час обговорення увагу присутніх було акцентовано також на тому, що обсяг пожертвувань в рамках благодійної діяльності сьогодні в Україні залишається низьким, а в секторі волонтерства спостерігається занепад. За словами учасників засідання, «люди хочуть і могли б зробити більше попри наявність багатьох перешкод». Тож уряд, на думку виступаючих, має вибудовувати тіснішу співпрацю з бізнесом і благодійними організаціями та фондами.
За підсумками обговорення члени комітету ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді відхилити законопроект.
Інформаційне управління апарату Верховної Ради.
Дослівно
Голова Комітету з питань культури і духовності В’ячеслав Кириленко: «Будь-яка пожертва, понад 850 гривень, потребуватиме за цим законопроектом походу до нотаріуса. Ми розуміємо, що для благодійників і благодійних організацій це реальне ускладнення, яке призведе до додаткових видатків і додаткової бюрократичної тяганини».